ua en ru

В Україні знаходиться свідок ФБР у справі про кібератаки на США, - NYT

В Україні знаходиться свідок ФБР у справі про кібератаки на США, - NYT Фото: кібератака

Свідок відомий під псевдонімом Profexer і раніше анонімно працював в Dark Web

В Україні знаходиться свідок Федерального бюро розслідувань (ФБР) у справі про кібератаки на сервера Демократичної партії Сполучених Штатів Америки (США). Про це повідомляє The New York Times.

"В Україні проживає експерт по шкідливих програмах, який є свідком у справі злому серверів Демократичної партії з боку імовірно російської групи хакерів", - йдеться в повідомленні.

Згідно інформації видання, ім'я експерта не розголошується. Однак відомо, що він працював під псевдонімом Profexer і раніше працював анонімно в Dark Web. Так, що він буде свідчити для ФБР.

Це перший раз, коли з усієї маси технічних деталей, з якої формувалося розслідування злому серверів Демократичної партії, з'явився живий свідок у справі. Наголошується, що не знайдено жодних доказів того, що Profexer працював, принаймні, свідомо, на розвідувальні служби РФ.

Українська поліція відмовилася розголошувати ім'я чоловіка або інші деталі, крім того, що Profexer живе в Україні і в даний момент не заарештований.

Видання також повідомляє, що Росія використовувала Україну протягом багатьох років в якості лабораторії для цілого ряду політизованих операцій, що пізніше виникали в інших країнах, включаючи електоральний злом в Сполучених Штатах.

Також, в деяких випадках, спочатку в Україні відбувалися певні види комп'ютерних вторгнень, такі як використання шкідливого ПО для отримання важливої інфраструктури або посилки повідомлень електронної пошти. Пізніше ті ж методи використовувалися в Західній Європі та Сполучених Штатах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що хакери угруповання Cobalt, що має імовірно російські корені, атакували 250 компаній по всьому світу.