ua en ru

В Україні можуть створити нову інспекцію з моніторингу способу життя громадян

В Україні можуть створити нову інспекцію з моніторингу способу життя громадян Фото: на засіданні Кабміну був прийнятий законопроект

Новий підрозділ Мінсоцполітики буде виявляти порушників серед одержувачів держдопомоги

В Україні з 1 січня 2018 року може з'явитися ще один контролюючий орган у сфері надання соціальних послуг і державних соціальних виплат. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Зараз мова йде про створення соціальної інспекції в новому форматі з правом моніторингу способу життя фізосіб, дослідження побутових умов сімей, доступу до баз даних держорганів влади та підприємств.

Плани створення контролюючого органу з'явилися після запуску Мінфіном процедури верифікації, прямий ефект від якої в міністерстві оцінюють у 100 млн гривень.

Повідомляється, що новий підрозділ Мінсоцполітики буде виявляти порушників як серед отримувачів допомоги і серед потенційних претендентів на держпідтримку, так і серед чиновників.

На засіданні Кабміну був прийнятий відповідний законопроект.

Зазначимо, що подібний документ вже вносився в парламент ще урядом Арсенія Яценюка у лютому 2016 року, проте був відкликаний вже новим Кабміном Володимира Гройсмана. Основне нововведення документа в тому, що повноваження інспекторів тепер будуть визначені на рівні закону, а також вони отримають право перевіряти місцеві органи соцзахисту, яким вони зараз підконтрольні.

"Хто сьогодні перевіряє інспектора з точки зору правильності призначення допомоги та субсидій? Ніхто. Він сам собі бог і начальник, - зазначає міністр соцполітики Андрій Рева. - У прокуратури загальний нагляд, Держфінінспекція на використання грошей дивиться, але як призначається допомога, ніхто не знає. Значить має бути професійна структура, яка візьме і перевірить правильність або неправильність застосування тієї чи іншої норми. Ніхто не скасовує верифікацію. Верифікація - це зовнішній контроль. А внутрішнього немає. Я, як міністр, зацікавлений знати, що робиться в моїй сфері".

Як пояснили РБК-Україна в уряді, процедура верифікації буде продовжена і надалі дублювання повноважень між Мінфіном і социнспекторатом тут не буде.

"Соцінспектор має інші функції. Досліджувати "стиль життя", тобто те, що з допомогою верифікації жодним чином не побачити по електронним системам", - розповів співрозмовник видання.

Якщо цей законопроект буде прийнятий, то до бюджету буде додатково перераховано 20 млн доларів. Це умова кредитного договору між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Нагадаємо, у Кабміні розповіли, коли в Україні можуть підвищити пенсійний вік.