ua en ru

В Україні у 2014 р. грошей було надруковано в рази більше, ніж раніше, - финкомитет Ради

В Україні у 2014 р. грошей було надруковано в рази більше, ніж раніше, - финкомитет Ради Фото: У минулому році грошей надрукували у величезній кількості

У перші чотири місяці цього року монетизація боргу вже не така суттєва

Національний банк України (НБУ) в 2014 р. надрукував 176 млрд грн., повідомляє ZN.UA з посиланням на коментар члена комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності Павла Різаненка.

Як пише видання, гривні в минулому році друкували в кілька разів більше, ніж зазвичай: обсяг емісії в 2014 р. склав 176 млрд грн., в той час, як в попередні роки показник коливався на рівні 20 - 50 млрд грн.

За словами депутата, наведених у виданні, потрібні їм дані про портфелі облігацій на балансі Нацбанку і держбанків в розрізі валют, показали зростання гривневої емісії для монетизації боргу. "Склалася така ситуація, що приватний ринок грошей не дає, тому Мінфін випускає держоблігації, які в результаті купує НБУ або держбанки, за гроші надані їм самим регулятором", - пише видання.

"Макроекономісти таке явище називають "монетизація боргу", а на простому мовою обивателів воно називається "друкування грошей". Але в минулому році гроші не просто "надрукували", а "надрукували" у величезній кількості. І це головна відповідь на питання "хто винен?", - наводяться слова Павла Різаненка, який потім додав, що пік "друкування" вже пройдено в минулому році і монетизація боргу за перші чотири місяці цього року "вже не така істотна".

Нагадаємо, Міністерство фінансів назвало своїм головним досягненням за півроку забезпечення стабільності фінансової системи України.