ua en ru

Україна заявила про непричетність до ситуації із затриманням в аеропорту Бангкока літака із зброєю з КНДР.

Україна заявила про непричетність до ситуації із затриманням 12 грудня в аеропорту Бангкока (Таїланд) літака Іл-76 із зброєю, заявив заступник голови Секретаріату президента - уповноважений Президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України Петро Шатковський. "Наявні результати проведеної за дорученням Президента перевірки вказують на відсутність даних про можливу причетність держави Україна і українських компаній до згаданої нелегальної операції із зброєю. Літак, що перевозив зброю, також не є українським, як і члени його екіпажу", - йдеться в повідомленні прес-служби Президента.

Разом з тим українські спецслужби виявили "ознаки використання в цій операції одним з іноземних спеціальних органів осіб і зарубіжних компаній, які раніше "засвітилися" при нелегальних постачаннях озброєнь і цією акцією можуть завдати збитки міжнародному іміджу України".

У зв'язку з появою в ЗМІ окремих публікацій, пов'язаних з безпідставними спробами звинуватити Україну в організації незаконного експорту зброї з Північної Кореї, П.Шатковський підкреслив, що Україна, як повноправний член всіх міжнародних режимів контролю, за передачею озброєнь і товарів подвійного використання чітко дотримує свої міжнародні зобов'язання в цій сфері і плідно взаємодіє з відповідними органами експортного контролю і партнерськими спецслужбами іноземних держав.

Президент України Віктор Ющенко тримає ситуацію під особистим контролем і вимагає від спецслужб і Міністерства закордонних справ України продовжити у взаємодії з іноземними партнерами розслідування обставин інциденту для встановлення дійсних організаторів і осіб до нього причетних. Він також доручив розглянути ситуацію, пов'язану з перевезенням літаком Іл-76 зброї з КНДР, на засіданні міжвідомчої комісії з політики військово-технічної співпраці і експортного контролю і прийняти своєчасні заходи з метою недопущення нанесення збитку інтересам України.