ua en ru

Україна чекає від СОТ перегляду пов'язаних ставок і тарифних поступок, - Азаров

Україна чекає від Світової організації торгівлі (СОТ) перегляду пов'язаних ставок і тарифних поступок. Про це в ході засідання уряду заявив в.о. прем'єр-міністра Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна розраховує на розуміння членів Світової організації торгівлі в питанні модифікації пов'язаних ставок тарифних поступок Україні. Зазначене стосується лише окремих видів товарів, що становить лише 3% від загальної кількості в митномі тарифі. Ми хочемо більше захищати український ринок, щоб дати шанс вітчизняним виробникам в цей важкий час світової кризи. І ми маємо на це повне право", - заявив він.

Він підкреслив, що Україна зацікавлена ​​в кращих тарифах на м'ясо та субпродукти з яловичини, свинини і птиці: "Це ж стосується квітів, овочів та фруктів, ковбас, побутової техніки, сільськогосподарських машин, автомобілів, меблів і т.д".

Прем'єр додав, що такий перегляд буде відбуватися у відповідності з діючими правилами СОТ шляхом переговорів і консультацій із зацікавленими країнами.

"І не означає автоматичного підвищення діючих ставок ввізного мита. Адже Туреччина, Канада, Бразилія, Австралія, Індія і практично всі країни G20 можуть у рамках діючих правил СОТ підняти свої мита, наприклад, на сільгосппродукцію з 10-15% до 11 - 150%. Чим же ми гірші? Український уряд захищав і захищатиме надалі в першу чергу українські інтереси. Ми частка і європейської, і світової спільноти. І чекаємо відповідного ставлення і до держави, і до наших інтересів, і до наших громадян", - додав Азаров.

Нагадаємо, Україна подала до СОТ заявку на перегляд умов членства в організації, яка передбачає захист нинішнього виробництва і створення умов для появи нових сегментів. Цей документ був направлений в представництво країн-членів СОТ 14 вересня і містить перелік з 371 товарних позицій, митні ставки на які Київ хоче змінити.

Відповідне звернення викликало стурбованість торговельних партнерів України в Євросоюзі та США. 26 листопада на засіданні ради з торгівлі СОТ було прийнято заяву, в якій держави-​​члени організації закликали Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних зобов'язань.

Читайте також: Бажання України переглянути тарифи у межах СОТ може призвести до погіршення стосунків з США, - торговий представник США