ua en ru

Україна планує купити у РФ 33 млрд куб. м газу, з яких 6 млрд підуть Ostchem, - джерело

Україна вимушена була збільшити закупівлі газу через похолодання в країні, пояснило джерело в Міненерго. Крім того, плани країни по закупівлях корегуються з урахуванням потреб підприємств компанії Ostchem Дмитра Фірташа. "Спочатку ми розраховували обійтися 27 млрд кубометрів і продати з них 6 млрд заводам Дмитра Фірташа. Тепер ми плануємо купити 33 млрд, з яких 6 млрд підуть Ostchem, решта - іншим споживачам", - відзначило джерело в Міністерстві. У прес-службі Фірташа заявили, що в 2012 році Ostсhem поставить 8 млрд кубометрів газу для потреб хімзаводів підприємця. У повідомленні не уточнюється, де купуватиметься газ. А в Group DF запит залишили без відповіді, пише видання "Комерсант-Україна".

Торік Ostchem поставляла на українські підприємства газ з Середньої Азії (за даними ЦДУ ПЕК, близько 5,53 млрд кубометрів). Але в IV кварталі 2011 року ціна газу для компаній Фірташа підвищилася до 412 дол. за тисячу кубометрів, тоді як "Нафтогазу" він обходився в 398 дол. У січні поставки середньоазіатського газу до України впали майже в шість разів - з 23 млн до 4 млн кубометрів. Міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив минулого тижня, що хімпідприємства Фірташа припинили імпорт середньоазіатського газу через високі ціни.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що непрогнозована політика України в переговорах з "Газпромом" погіршує шанси домовитися про зниження ціни. "Похолодання не можна було не передбачити. Більш того, із самого початку було зрозуміло, що Україні потрібно 33 млрд кубометрів для себе і Ostchem, - говорить Марунич.- Абсолютно неясно, навіщо панові Бойку було заявляти про зниження споживання. Напевно, Дмитро Фірташ не зміг домовитися про поставки дешевшого газу". "Чим більше ми залежимо від російського газу, тим складніше "Газпром" йде на компроміси", - визнає джерело в Міненерго.

Нагадаємо, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна підтвердила виконання діючого газового контракту з Росією, переговори щодо ціни російського газу будуть продовжені.

Відзначимо також, що Ostchem Holding Limited в 2012 р. поставить 8 млрд куб. м газу для потреб української хімічної галузі.