ua en ru

Україна не зможе знайти кошти для модернізації електромереж без введення RAB-регулювання, - Вовк

Україна не зможе знайти кошти для модернізації електромереж без введення RAB-регулювання, - Вовк Фото: Дмитро Вовк (uacrisis.org)

За його словами, ситуація в електроенергетиці "доведена до краху"

Україні не вдасться залучити 16 млрд доларів приватних інвестицій для модернізації електромереж без введення системи стимулюючого тарифоутворення. Про це заявив в ефірі NewsOne глава НКРЕКП Дмитро Вовк.

"Зміна системи (тарифоутворення - ред.) від "витрати +" до "RAB" є викликом. Це виклик для політиків пояснити що це таке людям, для нас як Комісії створити нормативну базу, але ми її вже зробили завдяки міжнародним експертам - американським експертам, Європейській Комісії, ESID, яка також нам допомагає з розробкою цих документів, і викликом для компаній", - сказав Вовк.

Він додав, що ситуація в електроенергетиці "доведена до краху", коли від 70 до 90% мереж є аварійними та обсяги втрат електроенергії, за яку платять споживачі, ростуть.

При цьому, за даними глави НКРЕКП, Україні необхідно 16 млрд доларів для будівництва нових потужностей на ринку електроенергетики, які можна отримати тільки завдяки приватним інвестиціям.

"Якщо в Україні загальна пікове споживання і потреби у потужностях, які виробляють електроенергію 20 ГВт, а зношеними є 80% (мереж - ред.), то нам треба 16 ГВт найближчим часом побудувати, а ці 16 ГВт коштують 16 млрд доларів", - сказав Вовк.

За його словами, ці кошти можна отримати за рахунок створення нормальних умов для приватизації, а саме стабільного клімату без всякої політичної турбулентності для інвестицій і залучення приватних інвесторів.

Вовк додав, що залучення інвестицій на ринок електроенергії не зможе обійтися без запровадження системи RAB-регулювання, оскільки інвестор не зацікавлений працювати в існуючій системі тарифоутворення.

На думку глави НКРЕКП, після реального обговорення дискусії про необхідність введення RAB-регулювання в Україні зникнуть.

Раніше глава Асоціації розподільних мереж Віталій Григоровський у своїй колонці "Новому врємєні" озвучив, що "подібний механізм міг би істотним чином змінити стан справ в електроенергетиці України і країна давно готова до такої реформи. Але, на його думку, населенню намагаються впровадити у свідомість думку про те, що введення RAB-регулювання веде до значного збільшення тарифу на електроенергію. "На жаль, усе це не більше, ніж цинічні спроби маніпуляцій громадською думкою, підтвердженням чого може бути досвід тій же Великобританії. ...Якщо прибрати інформаційну лушпиння і всілякі спекуляції з приводу підвищення тарифів навіть далекий від галузевих тонкощів обиватель зможе прийти до простого висновку: з переходом на європейську модель тарифного регулювання у енергорозподільчих компаній з'явиться стимул інвестувати в модернізацію інфраструктури. Відповідно, зменшаться втрати, виникнуть об'єктивні передумови до зниження тарифів на електроенергію. Причому вже в коротко - і середньостроковій перспективі", - підкреслив Григоровський.