ua en ru

Україна планує збільшити до 2030 р. видобуток газу до 40-45 млрд куб. м на рік

Україна планує збільшити до 2030 р. видобуток газу до 40-45 млрд куб. м на рік. Про це йдеться в Енергетичній стратегії України на період до 2030 р.

Україна планує збільшити до 2030 р. видобуток газу до 40-45 млрд куб. м на рік. Про це йдеться в Енергетичній стратегії України на період до 2030 р., текст якої розміщено на сайті Міністерства енергетики і вугільної промисловості (Міненерговугілля).

Згідно з документом, реалізація заходів Енергостратегії дозволить забезпечити зростаючого попиту на електроенергію за рахунок термінової модернізації ТЕС, продовження терміну експлуатації АЕС, значних інвестицій в модернізацію і розширення електромережевого господарства країни, а після 2018 р. - за рахунок введення нових генеруючих потужностей.

Крім того, стратегія передбачає збільшення видобутку газу до 40-45 млрд куб. м на рік і вихід на забезпечення 90% власного споживання газу за умови доопрацювання порядку видачі ліцензій, УРП, оподаткування, і активної роботи з залучення інвесторів.

Також документ передбачає збільшення економічно ефективного видобутку енергетичного вугілля обсягом до 75 млн т на рік (та коксівного до 40 млн т на рік) за умови максимальної приватизції та підвищення ефективності роботи шахт, а також подальшого закриття неприватизованих збиткових шахт.

Також заплановане істотне скорочення державних витрат за припинення субсидування галузей з підвищенням ефективності роботи підприємств ПЕК.

"Впровадження комплексних програм підвищення енергоефективності зі зниженням питомого споживання енергоресурсів в економіці на 30-35% до 2030 р., що істотно зменшить навантаження на економіку, підвищить енергонезалежність держави та конкурентність її ВВП. Залучення необхідних інвестицій (близько 200 млрд дол США) в ПЕК потребує розробки програм реформування галузей, створення конкурентних ринків, підвищення цін на енергоресурси для створення привабливих умов для приходу в галузь приватних інвесторів та ін.", - йдеться в стратегії.

В документі також зазначається, що для забезпечення реалізації та своєчасної актуалізації Енергостратегії необхідно уточнення кожні 5 років прогнозного енергетичного балансу України.

Також Міністерство енергетики та вугільної промисловості зобов'язане щорічно готувати звіт з реалізації Енергостратегії та кожні п'ять років, а в разі необхідності - частіше, оновлювати Енергостратегію з урахуванням звітів з її реалізації.

Нагадаємо, 29 січня 2014 р. Кабінет міністрів України розпорядженням № 1071-р від 24 липня 2013 р. схвалив нову енергетичну стратегію України на період до 2030 р.