ua en ru

Україна планує збільшити експорт електроенергії в Молдавію і здійснювати її транзитні постачання в ЄС, - Азаров

Україна має намір збільшити обсяг експорту електричної енергії в Молдавію і здійснювати її транзитні поставки далі в країни Європейського союзу. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі в Києві з главою уряду Молдови Володимиром Філатом, який перебуває в Україні з офіційним дводенним візитом.

Він відзначив зацікавленість української сторони в нарощування постачань електроенергії в Молдавію, а також підкреслив необхідність завершення робіт для можливості синхронного об'єднання українських та молдовських енергосистем в європейське об'єднання ENTSO-E - Європейську мережу системних операторів передачі електроенергії. За словами українського прем'єр-міністра, це створить додаткові можливості для збільшення поставок української електроенергії в Молдавію і далі транзитом в країни ЄС. Азаров зазначив, що це буде вигідно обом країнам.

Слід зазначити, що в кінці 2011 р. в ході засідання міжурядової молдавско-української комісії з торгово-економічного співробітництва в Кишиневі сторони відзначили взаємну зацікавленість в організації експорту української електроенергії в треті країни і рекомендували господарюючим суб'єктам двох країн укласти договори на транзит української електроенергії в треті країни. Сторони також підтвердили наміри щодо спільної інтеграції української та молдавської енергосистем в ENTSO-E.

У 2011 р. Україна поставила в Молдавію 665,6 млн кВт/ч електроенергії, або в 26,8 рази більше, ніж в 2010 р. Таке різке зростання обумовлене тим, що в 2010 р., а також в I кварталі 2011 р. Україна забезпечувала лише щомісячні сальдо-перетікання електроенергії з енергосистемою Молдавії і не здійснювала комерційний експорт електроенергії, який був перерваний за ініціативою молдавської сторони ще в 2009 р. у зв'язку з підписанням довгострокового контракту на постачання електроенергії з Молдавської ГРЕС, розташованої в Придністров'ї, що належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС".

Україна відновила комерційний експорт електроенергії до Молдови з 1 квітня 2011 р. після підписання відповідних контрактів з молдавською стороною. Комерційні постачання української електроенергії в Молдавію з квітня 2011 р. почало ТОВ "ДТК Пауер-Трейд", що входить в найбільшу українську приватну енергетичну компанію "ДТЕК". Вона зобов'язалася поставляти Молдавії щомісяця від 75 до 100 млн кВт/год електричної енергії при потужності постачань до 150 МВт. Вартість української електроенергії становить 6,1 центи за 1 кВт/год, що відповідає відпускній ціні електрики у Молдавської ГРЕС.