ua en ru

Україна передумала виходити з СНД, - ЗМІ

Влади України переглянули свій намір виходити зі Співдружності Незалежних Держав

Влади України переглянули свій намір виходити зі Співдружності Незалежних Держав, повідомляє видання "Апостроф".

Зокрема, в прес-службі виконавчого комітету СНД повідомили, що за півроку після того, як влада України озвучила таке рішення, ними не було зроблено ніяких кроків. "Це були неофіційні заяви. Ніяких офіційних документів, що підтверджують намір України припинити участь в організації, ми не отримували",- заявив представник прес-служби виконкому.

За даними комітету, Президент України Петро Порошенко досі офіційно не відмовився від участі в засіданні ради глав держав СНД, яке відбудеться 10 жовтня в Мінську. У прес-службі глави держави заявили, що не мають інформації про плани Президента, а в МЗС повідомили, що "рішення щодо рівня участі України у заході ще не прийнято".

В українському зовнішньополітичному відомстві не змогли повідомити, на якому етапі знаходиться процес припинення участі України в СНД, запевнивши, що провини відомства у зволіканні з цим питанням немає. "Міністерство закордонних справ виконує рішення, які приймаються на високому державному рівні. Щоб почати процес виходу з якоїсь міжнародної організації, рішення повинна прийняти Верховна Рада. Поки такого рішення немає",- заявив спікер Мзс Євген Перебийніс.

Відсутність будь-яких зрушень у процесі припинення участі України в СНД підтвердили і в Кабміні, і у Верховній Раді. "Ми продовжуємо співпрацю з Співтовариством у рамках зони вільної торгівлі СНД",- заявив тимчасово виконуючий обов'язки міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький.

"Міністерство економіки надало висновок, що виходити з СНД недоцільно з точки зору економічних інтересів України, адже СНД - це не тільки Росія. Після цього таке питання взагалі не розглядається",- заявив глава постійної делегації у міжпарламентській асамблеї країн СНД, позафракційний нардеп Сергій Гриневецький.

Перший заступник голови комітету у закордонних справах, нардеп з "Удару" Володимир Курінний пояснив бездіяльність влади небажанням загострювати конфлікт з Росією. "СНД - це організація-труп, тому, думаю, великої зацікавленості в цьому питанні просто немає, а з іншого боку влада не хоче ще більше дратувати російського ведмедя,- пояснив парламентарій.- Чиновники виправдовуються, що Україна формально не є членом Співдружності, тому нібито немає потреби з нього виходити. Але це не зовсім так. У нас є статус спостерігача і засновника, повинна бути хоча б декларація або заява про припинення участі в організації. Такого документа у нас немає", - зазначив він.

Нагадаємо, в березні 2014 р. тоді ще секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій заявив про намір України припинити свою участь в СНД через анексію Росією Криму.

При цьому на даний момент формально Україна не є членом СНД. В рамках організації Україна має статус спостерігача і держави-співзасновника організації, з 2011 р. Україна також бере участь в зоні вільної торгівлі в рамках СНД.