ua en ru

Україна звернулася до РФ з проханням видати на поруки українця, який вижив після інциденту в Азовському морі, - МЗС

Україна звернулася до РФ з проханням видати на поруки українського рибалку Олександра Федоровича, який вижив під час зіткнення українського баркасу з катером прикордонної служби РФ в Азовському морі на 17 липня 2013 р. Таку пропозицію було озвучено 30 серпня 2013 р. під час зустрічі генерального консула України в Ростові-на-Дону із заступником прокурора Азово-Чорноморської міжрайонної природоохоронної прокуратури (м. Новоросійськ).

Україна звернулася до РФ з проханням видати на поруки українського рибалку Олександра Федоровича, який вижив під час зіткнення українського баркасу з катером прикордонної служби РФ в Азовському морі на 17 липня 2013 р. Таку пропозицію було озвучено 30 серпня 2013 р. під час зустрічі генерального консула України в Ростові-на-Дону із заступником прокурора Азово-Чорноморської міжрайонної природоохоронної прокуратури (м. Новоросійськ), передає прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Цього ж дня офіційним чинникам російської сторони передано відповідну ноту.

З Олександром Федоровичем підтримується регулярний телефонний контакт, в тому числі з питань забезпечення медичних та побутових потреб під час перебування на території Росії, а також формування лінії захисту під час розслідування порушеної проти нього кримінальної справи.

2 вересня генконсул України в Ростові-на-Дону особисто відвідає Федоровича в м. Єйськ (Росія), проведе консультації з адвокатом, а також зустрінеться з керівництвом регіону та місцевих правоохоронних органів.

Нагадаємо, 17 липня 2013 р. в Азовському морі в результаті переслідування російськими прикордонниками потонув баркас з українськими рибалками. Чотири людини загинули, одному вдалося врятуватися. З того часу Олександр Федорович перебуває в РФ. Слідчий комітет Росії у Краснодарському гарнізоні порушив проти нього кримінальне впровадження за фактом порушення правил кораблеводіння. Федоровичу також інкримінують незаконний вилов і видобуток риби у територіальних водах Росії.

Як розповів рибалка, який вижив Олександр Федорович, росіяни пішли на таран навмисно. За словами українського рибалки, перед зіткненням по них стріляли. Крім того, після зіткнення російські прикордонники відмовилися витягати інших постраждалих, хоча ті могли бути ще живі. Пізніше в мережі з'явилося відео на якому видно, що росіяни влаштували погоню за човном рибалок. Ті намагалися втекти від переслідувачів. Проте зрештою прикордонники їх наздогнали і протаранили.

Вчора міністр закордонних справ Леонід Кожара в листі до своєму російському колезі Сергію Лаврову висловив стурбованість відсутністю належної реакції з боку Прикордонної служби Російської Федерації щодо інциденту в Азовському морі.