ua en ru

Україна не виконує угоду з МБРР щодо видачі держактів власності на землю, - Рахункова палата

Рахункова палата України в результаті перевірки виконання проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру", на фінансування якої використовуються кошти позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) прийшла до висновку, що виконання угоди про позику зі боку України (позичальника) своєчасно не забезпечується. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Управлінські рішення, які приймалися в Україні в 2004 - 2012 роках з питань реалізації проекту, не сприяли залученню повного обсягу позики, визначеної на час ратифікації угоди, а отже, і досягненню задекларованої в ній цілі впровадження проекту - створення національної кадастрово-реєстраційної системи та видача державних актів на право власності на земельні ділянки власникам земельних часток (паїв)", - йдеться в повідомленні прес-служби.

З лютого 2006 року по квітень 2009 року проект знаходився в процесі реструктуризації, в результаті якої загальний його бюджет зменшився більш ніж утричі (з 350,5 до 93 млн дол.), а сума позики - майже вдвічі (зі 195 до 89,7 млн дол.).

Однак станом на 1 жовтня 2012 року навіть ця сума позики не використана в повному обсязі. Таким чином, термін використання позики та виконання проекту продовжили до 30 квітня 2013 року. Як наслідок, допомога власникам земельних часток (паїв) в переоформленні сертифікатів на державні акти виявилася мінімальною.

Аудитори зазначили, що заходи, прийняті в рамках проекту з розвитку системи кадастру, забезпечили картографування всій території України і створення ортофотопланів та індексних кадастрових карт для побудови інфраструктури Державного земельного кадастру. Одночасно через законодавчі змін у цій сфері та низькі темпи реалізації заходів і надалі є ризик недосягнення цілей проекту у встановлені терміни.

Нагадаємо, як раніше заявляв голова Держземагентства Сергій Тимченко, Національна кадастрова система почала діяти з 1 січня 2013 р.

Читайте також: На створення Національної кадастрової системи витратили близько 50 млн дол.