ua en ru

Україна і РФ планують з 1 квітня збільшити ціни на електроенергію для Молдови на 20%

Росія і Україна планують збільшити ціни на електричну енергію для Молдавії з 1 квітня 2012 р. приблизно на 20%. Як повідомили РБК в молдовському уряді, про свої плани на підвищення відпускної ціни електрики для Молдови заявили обидва нинішніх її постачальника - російська і українська компанії.

Зокрема, ЗАТ "Молдавська ГРЕС", що розташована в Придністровському регіоні і належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС", пропонує молдовській стороні купувати електрику з 1 квітня 2012 р. за ціною 7,3 цента за 1 кВт.год, а ТОВ "ДТК Пауер-Трейд ", що входить в найбільшу українську приватну енергетичну компанію "ДТЕК", має намір продавати його за ціною 7,5 цента за 1 кВт.год.

Зараз обидва постачальника продають електрику електророзподільних компаній Молдавії за однаковою ціною - 6,1 цента за 1 кВт.год. Контракти діють до кінця I кварталу 2012 р. Таким чином, з 1 квітня 2012 р. ЗАТ "Молдавська ГРЕС" планує збільшити ціни на електроенергію для Молдови на 19,7%, а ТОВ "ДТК Пауер-Трейд" - на 23%.

Закупівлею електрики для споживачів центру і півдня Молдови займається іспанська компанія Gas Natural Fenosa, яка придбала раніше Кишинівські, Центральні і Південні електророзподільні мережі і об'єднала їх згодом в одну компанію Gas Natural Fenosa. У той же час державна компанія "Енергоком" відповідає за підписання контрактів для купівлі електроенергії для Північних і Північно-Західних електророзподільних мереж (RED-Nord і RED Nord-Vest), які належать державі.

Віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер відзначив, що відомство здійснює уважний моніторинг ситуації. За його словами, молдавська сторона не згодна із запропонованим їй підвищенням закупівельних цін на електрику, вважаючи, що воно не обгрунтоване в таких межах, і немає передумов для такого різкого подорожчання.

Лазер зазначив, що переговори з названими постачальниками тривають, в той же час розглядаються альтернативні варіанти з закупівлею електрики для Молдавії, в тому числі з Румунії.

Нагадаємо, як повідомили 16 лютого в Міненерговугілля, за підсумками 2011 р. Молдова збільшила закупівлю електроенергії в Україну в 27 разів, взявши на себе 10,4% усього українського експорту.