ua en ru

Україна і її громадяни стали заручниками політичних ігор, - Медведчук

Україна і її громадяни стали заручниками політичних ігор. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Українська влада "домоглася" отримання поки ще неіснуючого статусу спостерігача при Митному союзі. Дивлячись на те, скільки було потрачено зусиль заради цієї дипломатичної перемоги", залишається лише шкодувати, що така енергія витрачається вхолосту. Результат же дорівнює нулю. А, з точки зору наших економічних придбань, країна отримає серйозний мінус.

Але спостерігати - не означає брати участь. Факт в тому, що Україна не просто залишається поза ТЗ, але і втрачає перспективу на вступ у Євразійський економічний союз. До 1 січня 2015 р. залишається не так багато часу - всього півтора року. Ми вже запізнюємося. Навіть якщо прямо зараз розгорнути вектор інтеграції, то уніфікацію стандартів і технічних регламентів доведеться проводити в немислимо бадьорому темпі. А якщо не розгорнути?

Ми все більше переконуємося, що нас ведуть в нікуди. Сьогодні Україна і її громадяни стали заручниками політичних ігор - засобом у боротьбі за чужі інтереси. Ще не пізно зупинити. Потрібні політичний розум і воля. А найголовніше, розуміння - в ім'я кого і в ім'я чого це треба зробити", - заявив Медведчук.

Він також звернув увагу на те, що політичне керівництво веде країну в зону вільної торгівлі з ЄС, прикриваючись нічим не обґрунтованими заявами про можливої інтеграції в цю структуру.

"Хоча не секрет, що в осяжному майбутньому ніяке членство в ЄС нам не світить. Якщо взагалі Євросоюз вціліє. Але нас ведуть, незважаючи на очевидне нерівноправність даного договору для української сторони і цілком прогнозовані (і вже навіть прораховані!) втрати для національної економіки. Ведуть, незважаючи на те, що більшість громадян не згідно з цим", - зазначив Медведчук.

Він також заявив, що членство в Митному союзі відразу ж дає Україні 10 млрд дол. в рік у вигляді економічних преференцій від зниження цін і мита на енергоресурси, і ще понад 12 млрд дол. - щорічно протягом найближчих десяти років внаслідок підвищення економічної інтеграції та активного взаємного співробітництва.