ua en ru

Україна та Білорусь будуть звітувати про виконання Конвенції про права дитини

У Женеві від 17 січня до 4 лютого проходитиме чергова сесія Комітету ООН з прав дитини. Його члени розглянуть доповіді Афганістану, Білорусі, Данії, Лаоської Народно-Демократичної Республіки, Нової Зеландії, Сінгапуру та України про законодавчі й адміністративні заходи, спрямовані на захист дітей. Про це повідомляють на сайті Організації Об'єднаних Націй.

Комітет ООН з прав дитини складається з 18 експертів. Його створено для спостереження за виконанням вимог міжнародної Конвенції про права дитини, схваленої Генеральною Асамблей ООН 1989 р., що набрала чинності 1990 р. Її учасники періодично звітують перед Комітетом про виконання вимог цього міжнародно-правового документа.

2000 р. було схвалено два факультативних протоколи до Конвенції про права дитини - щодо участі дітей у збройних конфліктах і торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії. Комітетові доручено провадити спостереження за виконанням цих нових міжнародно-правових документів.

На нинішній сесії Білорусь і Мексика також відзвітують перед комітетом про те, як вони домагаються виконання цих двох факультативних протоколів. А Україна повідомить про виконання зобов'язань в рамках факультативного протоколу щодо участі дітей у збройних конфліктах.