ua en ru

Україна готова платити пенсії на окупованому Донбасі через Червоний Хрест

Україна готова платити пенсії на окупованому Донбасі через Червоний Хрест Фото: пенсійне посвідчення (Вячеслав Ратинський, УНІАН)

У гуманітарній організації заявляють, що готові бути посередниками

Уряд України готовий відновити виплати пенсій людям на окупованих територіях Донбасу за умови, якщо цим займатиметься Червоний Хрест. Про це в інтерв’ю Deutsche Welle заявив очільник Донецької області Павло Жебрівський.

"Серед 3,3 мільйона пенсіонерів - внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в нас - десь 200-250 тисяч, за нашими даними, постійно проживають на підконтрольній Україні території. Інші - ні", - повідомив Жебрівський.

За його словами, ті пенсіонери, які проживають на непідконтрольній території, мають один-два рази на півроку особисто приходити у відділення "Ощадбанку" для проходження ідентифікації, щоб держава переконалася у тому, що вони живі і саме вони отримують ці кошти. Багато з пенсіонерів скаржаться, що це виснажливо.

"Якщо Червоний Хрест візьме зобов’язання виплачувати на території, тимчасово окупованій Росією, пенсії і буде бачити, кому платить, то український уряд, я думаю, не буде заперечувати. Поки що механізмів, як без ідентифікації проводити виплати, ми не змогли ні з донорами, ні з ким відпрацювати", - зазначив Жебрівський.

У свою чергу, в гуманітарній організації заявляють, що готові бути посередниками в цьому процесі, йдеться у сюжеті "Радіо НВ".

"Ми кілька разів обговорювали це питання зі сторонами конфлікту, але ні до чого ще не домовилися. Цей процес ще триває. Як МКЧХ ми готові виступати нейтральним посередником, якщо сторони конфлікту згодні. Якщо вони офіційно нас попросять допомогти в цьому процесі, ми готові брати участь", - повідомив речник делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Міладін Богетіч.

Однак він додав, що практичні механізми реалізації виплат пенсій на окупованих територіях поки не розроблялися.

Нагадаємо, станом на 2 березня пенсійні виплати в Україні отримували 530 тисяч внутрішньо переміщених осіб.