ua en ru

Україна та Болгарія домовились щодо мовної статті освітньої реформи

Україна та Болгарія домовились щодо мовної статті освітньої реформи Фото: підписання декларації (сайт Міносвіти України)

Країни підписали відповідну декларацію

Очільники міністерств освіти та науки України та Болгарії Лілія Гриневич та Красімір Валчев у четвер, 26 квітня, підписали Декларацію щодо імплементації мовної статті закону "Про освіту" та гарантування прав болгарської меншини. Про це повідомляє прес-служба українського міністерства.

"Наша мета – надання рівних можливостей усім школярам. Закон "Про освіту" гарантує, що українські діти, які належать до національних меншин, отримають достатній рівень як рідної, так і державної мови для реалізації їхніх конституційних прав. Ми пропонуємо поступово впроваджувати більше предметів державною мовою з 5-го класу. Кількість предметів, які вивчаються українською, буде поступово збільшуватись клас за класом, щоб в 11-му досягти пропорції 60% предметів українською та 40% предметів мовою меншини", - підкреслила Гриневич.

За її словами, Україна реалізує усі рекомендації Венеційської комісії. Зокрема, вже підготовано Дорожню карту, що містить перелік законодавчих та інших заходів для поступового впровадження мовної статті.

Відповідно до декларації, поряд з вивченням державної мови болгарська меншина матиме необхідні умови для вивчення та навчання рідною. Сторони окремо підтвердили важливість вивчення держмови "як чинника інтеграції країни та суспільної згоди через розширення вживання державної мови у навчальному процесі, зокрема шляхом збільшення часу навчання державною мовою".

Крім того, декларація передбачає, що країни працюватимуть над новим протоколом про співробітництво і обмін між міністерствами освіти і науки України та Болгарії на 2019/2020, 2020/2021, 2021/2022 та 2022/2023 навчальні роки.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар раніше заявив, що Україна не піде на вимогу з боку Угорщини і не буде змінювати мовну статтю закону про освіту.