ua en ru

Україна і Франція домовилися про обмін інформацією для оверсайту MasterCard Europe

Україна і Франція домовилися про обмін інформацією для оверсайту MasterCard Europe Фото: Україна і Франція домовилися про оверсайт MasterCard

Основна відповідальність лежить на Національному банку Бельгії

Національні банки України та Бельгії досягли домовленості про обмін конфіденційною інформацією для оверсайту MasterCard Europe. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з повідомленням, оскільки головний офіс MasterCard Europe розташований у Ватерлоо (Бельгія), і його діяльність регулюється законодавством Бельгії, то згідно зі статтею 22 Статуту Європейської системи центральних банків і в рамках колективних договорів про оверсайт між національними центральними банками ЄС, Національний банк Бельгії несе основну відповідальність за діяльність MasterCard Europe в зоні євро.


Здійснення загального оверсайту є обов'язком усіх центральних банків у відповідності з Принципами для інфраструктури фінансового ринку Комітету з платіжних і розрахункових систем Банку міжнародних розрахунків. Зокрема, розділом 4 Принципів "Відповідальність центральних банків, органів регулювання ринку та інших відповідних органів з інфраструктури фінансового рынкаˮ передбачено взаємодію між центральними банками, регуляторами ринків та іншими відповідними органами як всередині країни, так і на міжнародному рівні для забезпечення надійного і ефективного функціонування інфраструктури фінансового ринку

Досягнута угода також не суперечить законодавству України. Так, статтею 41 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Украинеˮ передбачено, що для здійснення оверсайту платіжних систем і систем розрахунків, Національний банк України співпрацює з центральними банками інших держав.

Загальний оверсайт міжнародних платіжних систем належить до найкращих практик центральних банків розвинених країн. Меморандум дозволить посилити оверсайт за діяльністю MasterCard, яка є соціально важливою платіжною системою в Україні. Він сприятиме захисту інтересів користувачів цієї платіжної системи та надійності її функціонування.

Нагадаємо, MasterCard запустила в Україні платформу цифрових гаманців Masterpass.