ua en ru

УКБС виступає проти змін у законі про розголошення банківської таємниці.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до Верховної Ради України щодо відхилення проекту закону "Про внесення змін до статті 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" (щодо розкриття банківської таємниці на вимогу тимчасових слідчих комісій, спеціального прокурора та спеціальних слідчих) з метою недопущення прийняття на законодавчому рівні необґрунтованих рішень, загрозливих для стабільності фінансової системи. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Документом передбачається значне розширення кола суб'єктів влади, на письмову вимогу яких банки повинні розкривати інформацію щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, а саме: "на письмову вимогу спеціального прокурора, спеціальних слідчих, спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України чи тимчасової слідчої комісії ВР". Крім того, зазначені суб'єкти можуть зобов'язати органи прокуратури України, СБУ, МВС, Антимонопольний комітет України вимагати у банківських установ інформацію, що містить банківську таємницю, та використовувати її в своїх інтересах.

Експерти УКБС звертають увагу на відсутність у законопроекті чітко визначеного переліку питань, інформація щодо яких може бути розкрита банками. Крім того, відсутні норми щодо відповідальності службовців вищезазначених органів за розголошення банківської таємниці або використання конфіденційної інформації, яка стала відома їм при виконанні службових обов'язків, з користю для себе або третіх осіб. За таких умов зазначені пропозиції створюють підґрунтя для необмежених зловживань правом на отримання банківської таємниці. В асоціації переконані, що зміст діючої редакції статті 62 "Про банки і банківську діяльність" в повній мірі врегульовує порядок розкриття банківської таємниці і змін не потребує.

"Спроба законодавчо нівелювати інститут банківської таємниці може стати серйозною перешкодою у відновленні стабільного функціонування банківської системи та насиченні економіки України фінансовими ресурсами. Так, з початку кризи (з 01.10.2008р.) вкладники зняли 30 млрд грн гривневих депозитів та близько 4 млрд дол. валютних - зазначає генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. - В січні 2010 р. обсяг коштів фізичних осіб у загальній системі зобов'язань банків був на 3 млрд грн нижчим рівня кінця вересня 2008 р. Такі цифри свідчать, що для повернення коштів, які було вилучено за шість місяців кризи, знадобиться не один рік".