ua en ru

УКАБ звернулася до СОТ із проханням заблокувати закон про підвищення імпортних мит

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) від імені компаній агропродовольчого сектора України звернулася до Світової організації торгівлі (СОТ) з проханням заблокувати закон України №73-VIII "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України у відповідності зі статтею XII Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 р." від 28 грудня 2014 р. Про це йдеться в повідомленні прес-служби УКАБ.

Зазначається, що даний закон пропонує встановлення 10% мита для насіння і 5% мита для ЗЗР, що призведе до серйозних втрат бізнесу, громадян і держави.

У листі УКАБ пояснює, що додаткові мита на ці товари зроблять їх недоступними для вітчизняних сільгоспвиробників. За розрахунками асоціації, валовий збір зернових знизиться приблизно на 14,2 млн т, збір олійних культур - на 4,8 млн т.

"Це серйозно обмежує експортний потенціал. У грошовому вираженні це означає зниження валютних надходжень на 4,8 млрд дол.", - заявили в УКАБ.

Діюче мито на імпорт ЗЗР в Україні встановлена на рівні 6,5%. У відповідності з Угодою про гармонізацію тарифів на товари хімічної промисловості (CTHA), яка діє зараз в 50 країнах-членах СОТ, ввізне мито не може бути вище, ніж 6,5%. "Враховуючи постійне декларування новим урядом курсу на євроінтеграцію та інтеграцію в міжнародні організації, в УКАБ вважають логічним дотримання державою цієї норми, як повністю справедливою".

Генеральний директор асоціації Тарас Висоцький додав, що якщо держава все-таки планує підвищувати мита, то потрібно попередньо змінити вищих посадових осіб Державної митної служби на іноземних фахівців з європейських країн.

Нагадаємо, Україна та ЄС провели технічні консультації про введення додаткових імпортних мит.