ua en ru

Вільям Хейг: Лідери повстанців повинні мати план для облаштування Лівії після відходу Каддафі

Лідери повстанців в Лівії повинні мати чіткий план по управлінню країною після того як Муаммар Каддафі буде скинений. Про це заявив у неділю міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг. Він також додав, що Ірак тут може служити яскравим прикладом того, що потрібно і що не потрібно робити після повалення попереднього лідера. Про це повідомляє Reuters.

"Ми схиляємо Національну перехідну раду докласти велику увагу питанням післявоєнного облаштування. Вони повинні чітко викласти вже на цьому тижні, що вони збираються робити після відходу Каддафі. Потрібно розуміти, хто за що буде відповідати, як буде формуватися новий уряд в Тріполі", - заявив Хейг.

Повстанці впевнені, що поєднання повітряних ударів НАТО, дипломатична ізоляція та активні дії опозиції в кінцевому підсумку змусять лівійського лідера піти у відставку після 41-річного правління.

У західних колах є побоювання, що відхід Каддафі, якщо він відбудеться, може залишити вакуум, що призведе до насильства і нестабільності, як це сталося в Іраку після вторгнення збройних сил НАТО в країну в 2003 р. і повалення Саддама Хусейна.

Нагадаємо, британський міністр відвідав з візитом оплот лівійських повстанців - місто Бенгазі - для переговорів з керівництвом Національної перехідної ради. Там Хейг заявив, що будь-яке політичне рішення конфлікту в Лівії вимагає відходу Каддафі. "Зрозуміло, ми всі хочемо політичного, а не військового вирішення конфлікту", - сказав Хейг.

Нагадаємо, в Лівії з 15 лютого 2011 р. почалися масові акції протесту проти режиму Каддафі, які переросли в повномасштабну громадянську війну. На заході країни Каддафі як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід у масі своїй виступає проти нього. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації Каддафі здійснювати польоти над територією країни. При цьому було заявлено, що глава держави бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військовиї і промислових об'єктах, які знаходяться під контролем сил Каддафі, почала завдавати авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяло на себе НАТО.