ua en ru

В УЄФА пояснили принцип роботи відеоповторів на матчах Ліги чемпіонів

В УЄФА пояснили принцип роботи відеоповторів на матчах Ліги чемпіонів Фото: відеопомічники арбітра починають працювати в Лізі чемпіонів (uefa.com)

Помічник втручається в чотирьох ситуаціях

Старший офіцер УЄФА з питань суддівства Роберто Розетті пояснив, в яких випадках застосовується система відеодопомоги арбітрам (VAR), яка вперше в історії буде введена у нинішньому розіграші плей-офф Ліги чемпіонів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт організації.

Зазначається, що відеопомічник втручається, тільки коли помічає очевидну і явну помилку в чотирьох ситуаціях, які впливають на хід матчу. Це голи і порушення правил перед голами; рішення про пенальті і порушення правил перед пенальті; прямі червоні картки; помилкова ідентифікація футболістів.

Це також стосується голів, забитих після порушення правил в атаці і з положення "поза грою". Новітні 3D-технології допоможуть відеопомічникам визначати, чи був офсайд.

Відеопомічники також втручаються у випадку очевидної грубої гри, яка за правилами повинна каратися прямою червоною карткою.

"Відеопомічники втручаються, тільки якщо бачать явний фол у штрафному, за який треба призначати пенальті, або ж чітке свідчення, що порушення не було і пенальті давати не можна. Наприклад, в разі гри рукою відеопомічник повинен втрутитися, якщо явно бачить, що футболіст навмисне торкнувся м'яча долонею або рукою. Бригада VAR повинна взяти до уваги рух, дистанцію і позицію руки або долоні, щоб вирішити, чи карати за контакт. Головний рефері повинен переглянути повтор інциденту", - пояснив Розетті.

Нагадаємо, УЄФА також планує використовувати VAR у фінальній стадії ЄВРО-2020 року, Лізі Європи УЄФА-2020/21 (починаючи з групового етапу) і фінальної стадії Ліги націй 2021 року.