ua en ru

Учасники тендеру на перенесення номерів підуть до європейських судів

Учасники тендеру на перенесення номерів підуть до європейських судів Фото: послуга перенесення телефонних номерів в Україні

Це випливає із заяви словенської компанії Teletech і української SI Center, текст якої є в розпорядженні РБК-Україна

Словенська компанія Teletech спільно з українським партнером SI Center (ТОВ "Ес Ай Центр") готує скаргу до європейських інстанцій у зв'язку із проявом корупції в Україні під час проведення тендеру щодо проектування і впровадження рішення, необхідного для запуску послуги перенесення номера (MNP - Mobile Number Portability). Про це йдеться у заяві компанії, текст якої є в розпорядженні РБК-Україна.

Як зазначається, Teletech і "Ес Ай Центр" категорично не згодні з результатами нещодавнього тендера.

Зокрема, компанії ініціюють звернення до відповідних європейських інстанцій, а також подадуть заяву до Антимонопольного комітету України.

Так, скаржники хочуть домогтися перегляду рішення тендерного комітету про зняття пропозиції "Ес Ай Центр" з торгів, а також перерахунку результатів. Крім того, компанії розраховують, що в результаті їх визнають переможцем торгів.

Згідно із заявою, SI Center запропонував рішення на 50% дешевше, ніж переможець торгів - компанія "Діалінк", яка працює в партнерстві з литовським Mediafon.

Официальная позиция Участников тендера по внедрению MNP (Mobile Number Portability) в Украине Teletech – международная...

Опубліковано SI Center 27 січня 2016 р.

Як повідомлялося, на тендері 26 січня між собою змагалися лише три компанії - українська "дочка" шведської Ericsson з найвищою пропозицією у 107 мільйонів гривень, польська T4B, яка оцінила свою систему у 82 млн гривень, та українська "Діалінк", що запитала 71 мільйон гривень. Остання з них і стала переможцем.

На думку представників "Ес Ай Центру" і Teletech, на конкурс допустили тільки найвищі цінові пропозиції, щоб заявка "Діалінка" виглядала найпривабливішою. За їхніми словами, у протоколі розкриття пропозицій УДЦР сказано, що у компанії Ericsson, яка пройшла до фіналу других торгів, взагалі відсутній кошторис.

"Вищевикладені факти свідчить про можливу помилкову оцінку пропозицій співробітниками УДЦР або наявність будь-якої зацікавленості в певному переможці торгів, що явно дисонує з позицією уряду України, спрямованою на боротьбу з корупцією", - йдеться в повідомленні.

Крім пропозиції "Ес Ай Центру" (39 мільйонів гривень), УДЦР відхилив заявку держпідприємства "Українські спеціальні системи" (89 млн грн), а також найдешевшу пропозицію - від китайської Huawei (26 мільйонів гривень).

Разом із тим, представники польської T4B вважають, що пропозиція "Ес Ай Центру" справді не відповідало умовам конкурсу, оскільки при такій низькій вартості не могло забезпечити необхідний рівень стійкості системи.

Нагадаємо, 15 січня цього року Господарський суд Києва відкрив провадження за позовом компанії "Технічний центр Інтернет" (ТЦІ, LLC), яка хоче визнати нинішній тендер недійсним. На думку представників ТЦІ, ці вимоги є дискримінаційними. Перше засідання суду у справі відбудеться на початку лютого.