ua en ru

Учасники ринку Форекс в очікуванні засідання ЄЦБ взяли паузу

Учасники ринку Форекс вирішили взяти невеликий перепочинок перед запланованим на четвер, 7 листопада, засідання ЄЦБ. Напередодні гравці закривали короткі позиції, що дозволило єдиній валюті піднятися вище 1,35 дол. Торги середи, 6 листопада, пара євро/долар завершила на рівні 1,3520.

Дані, що вийшли в середу в єврозоні вказали на те, що пожвавлення ділової активності в регіоні починає слабшати. Відновлення європейської економіки залишається нестійким, а одним із ключових негативних факторів як і раніше є високе безробіття, прогнозний рівень якої в єврозоні на наступний рік Єврокомісія на цьому тижні переглянула у бік підвищення. Значення опублікованого 6 листопада композитного індексу ділової активності PMI в єврозоні знизилося в жовтні до 51,9 пункту з показаного місяцем раніше рівня 52,2 пункту. Хоча значення індикатора і виявилося вище ключової позначки в 50 пунктів, стабільність цього зростання явно шкутильгає, оскільки індекс почав повертатися до ключового рубежу - 50 пунктів, який служить "вододілом" між підйомом і спадом. При цьому індекс ділової активності в сфері послуг єврозони знизився в минулому місяці до 51,6 пункту з 52,2 пункту. Індекс ділової активності в промисловості єврозони в жовтні перевищив вересневе значення завдяки його зростанню в Німеччині, який компенсував слабкість в деяких проблемних країнах валютного союзу.

Споживчі витрати теж залишаються слабкими, про що в середу свідчили показники роздрібного обороту. Причиною спаду споживчої активності виступає знову ж високе безробіття в єврозоні.

Лише Німеччина виділяється на тлі загальної слабкості. У вересні в країні різко відновився обсяг замовлень у виробничій сфері завдяки сильному зарубіжного попиту. Показник замовлень підскочив на 3,3% в порівнянні з попереднім місяцем.

Тим часом британський фунт в середу продовжував зростати третю сесію поспіль після публікації звіту, продемонстрував значний підйом промислового виробництва. Враховуючи сильні звіти PMI за жовтень і новини про істотне зростання промислового виробництва у вересні, учасники ринку очікують більш сильного зростання ВВП країни в IV кварталі і, ймовірно, більш раннього початку посилення політики Банку Англії. Максимальним значенням пари фунт/долар 6 листопада стала відмітка 1,6117. Пара завершила торги на рівні 1,6083.

Зайнятість турбує не тільки європейські влади, але і Австралію. Пара австралійський долар/долар США опинилася під тиском продажів після виходу слабких даних про зайнятість у Австралії. У жовтні кількість зайнятих збільшилася лише на 1,1 тис. осіб, що виявилося набагато нижче прогнозів. Безробіття в країні залишилася на рівні 5,7%.

У четвер пара євро/долар торгується з мінімальними змінами, тримаючись в районі закриття попереднього дня. До 12:00 за київським часом її курс становив 1,3519. Пара фунт/долар знаходилася на рівні 1,6075. Австралійський долар знизився до зазначеного часу до позначки 0,9489 дол. США.

ЄЦБ і Банк Англії 7 листопада оголосять чергові рішення по ставках. Ймовірно, обидва регулятора залишать свою політику без змін. Однак багато очікують, що ЄЦБ продемонструє набагато більш м'який тон, заклавши основи для зниження процентної ставки на засіданні, запланованому на 5 грудня. Якщо очікування справдяться, євро, найімовірніше, впаде проти основних валют. Якщо ж позиція єврорегулятора виявиться більш жорсткою, це може спровокувати різкий стрибок котирувань єдиної валюти. Фунт, ймовірно, не відреагує на підсумки засідання ЦБ, якщо тільки вони не будуть супроводжуватися несподіваними заявами.

Позиції долара, по всій видимості, будуть змінюватися у відповідності з вихідними даними про ВВП США за III квартал. При цьому більш сильні значення ВВП будуть грати на стороні "американця". Однак коливання курсу можуть виявитися стриманими напередодні виходу звіту з ринку праці США.

Що стосується перспектив австралійського долара, економісти BNP Paribas відзначають, що слабкий звіт про зайнятість навряд чи змінить нейтральну позицію Резервного банку Австралії, враховуючи хороші показники випереджальних індикаторів. Аналітики позитивно дивляться на перспективи "оссі", зберігаючи мету на кінець року на рівні 0,98 дол. США.