ua en ru

Учасники проекту газопроводу Nabucco приступили до визначення його вартості

Акціонери компанії Nabucco Gas Pipeline International GMBH (оператор проекту газопроводу Nabucco), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК, входить до складу групи Світового банку) підписали доручний лист, приступивши тим самим до процесу визначення вартості проекту. Про це йдеться в поширених сьогодні матеріалах оператором проекту Nabucco.

Як наголошується в повідомленні, процес визначення вартості є необхідною умовою для фінансування проекту на суму до 4 млрд євро. При цьому до 2 млрд євро виділить ЄІБ, ще до 1,2 млрд євро планується отримати від ЄБРР, з яких половину надасть сама організація, а 600 млн євро складе синдикована позика низки комерційних банків. 800 млн євро оператор проекту отримає від МФК (також 400 млн євро - від самої корпорації і 400 млн євро - у вигляді синдикованого кредиту).

Укладений сьогодні доручний лист визначає ступінь участі кожній із сторін в реалізації проекту газопроводу Nabucco, включаючи умови його фінансування. Даний документ необхідний для проведення оцінювальних робіт перед ухваленням остаточного рішення з фінансування Nabucco. При цьому, як наголошується в повідомленні оператора проекту, зобов'язання від потенційних кредиторів планується отримати вже в 2011 р.

Учасниками проекту Nabucco є OMV Gas GMBH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), S.N.T.G.N. Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожний з учасників володіє рівними частками - по 16,67%.