ua en ru

Про участь фонду Icon Private Equity в капіталі Дельта-Банку та його фінансування

У лютневому номері Форбс-Україна (№2/24) у статті під назвою «Шосте почуття», а також в інтерв'ю Лагуна Н.І. від 05.02.2013 на сайті forbes.ua міститься ряд помилкових заяв щодо створення Дельта-Банку та взаємовідносин Icon Private Equity (далі Icon) з Лагуном Н.І.

У зв'язку з публікацією зазначеної Icon заявляє наступне:

Акціонерне участь Icon в Дельта-Банку:

Дельта Банк був створений в 2005 році фондом Icon Private Equity Fund і Лагуном Н.І.. Спочатку, Лагуну Н.І. належало 30% акцій Банку, а Icon належало 70% акцій.

Розподіл акцій Банку у зазначеній пропорції між Icon і Лагуном Н.І. і обов'язки партнерів були зафіксовані у ряді угод, укладених в 2005-2006 роках і підписаних Лагуном Н.І., а саме:

- Меморандум щодо процедури створення і структури володіння ТОВ «Комерційний банк «Дельта» від 05 вересня 2005 року;
- Договір № Д-10/Е про відступлення повного обсягу прав і зобов'язань щодо «Комерційного банку «Дельта» від 10 червня 2005 року;
- Угоди Акціонерів про Інвестиції в Дельта-Банк від 03 березня 2006 року (Investment and Shareholders' Agreement with respect to Delta Bank);
- Договір купівлі-продажу 100% часткою в ТОВ «Комерційний банк «Дельта» від 03 березня 2006 року;

В забезпечення виконання перерахованих вище угод, Лагун Н.І. передав 100% часткою в Дельта-Банку в заставу компанії DCFU Limited, яка була дочірньою структурою Icon. Запорука був зареєстрований 26 листопада 2007 року в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Придбання компанією Cargill 30% акцій в Дельті і арбітражний процес за позовом Icon до Лагуну Н.І.:

У згаданій статті журналу Форбс-Україна зазначено, що Icon не робив жодних дій для захисту своїх акціонерних прав після придбання американською компанією Cargill 30% акцій Дельта-Банку.

Захищаючи свої інтереси, Icon в липні 2011 року подав у Лондонський міжнародний арбітражний суд позов до Лагуну Н.І., у зв'язку з порушенням останнім умов акціонерної угоди щодо Дельта-Банку, а також подав позови до українських судів. В забезпечення позову Icon на акції Дельта-Банку, належать Лагуну Н.І., 27 грудня 2011 року було накладено арешт.

Icon відстояв свої інтереси в суді і Лагун Н.І. був змушений укласти мирову угоду і виплатити Icon значну компенсацію. В даний час Icon підтверджує, що всі фінансові зобов'язання перед фондом виконані.

Основні вимоги Icon в арбітражі до Лагуну Н.І.:

- Повернення всієї суми фінансування, а також компенсація вартості капіталу, наданого Icon Лагуну Н.І. для розвитку Дельта-Банку, та звернення стягнення на всі акції Дельта-Банку, належать Лагуну Н.І., на користь Icon;
- Компенсація Лагуном Н.І. збитків, завданих систематичними порушеннями акціонерного угоди;
- Заборона на дії Лагуна Н.І., які наносять шкоду іншим акціонерам Дельта-Банку і можуть призвести до порушень акціонерного угоди.

Вивчивши принципи роботи журналу Форбс-Україна, публікуються матеріали, поважаючи керівництво та колектив видання, вважаємо, що невідповідні дійсності відомості, що містяться в статті «Шосте почуття», з'явилися в силу непорозуміння.

Icon звертається до журналу Форбс-Україна із вимогою виправити некоректні заяви, зроблені у згаданій статті.

Для захисту своїх інтересів, а також в рамках виконання фідуціарних обов'язків, Icon залишає за собою право опублікувати будь-які документи, пов'язані з інвестицією в Дельта-Банк, у випадках появи недостовірної інформації від Лагуна Н.І.

Контактна інформація:
Максим Нефьодов, email: Max.Nefyodov@iconpe.com тел. +38 044 220 05 05
Керуючий партнер, Icon Private Equity