ua en ru

Вбивство журналіста в Словаччині: ЄК проведе фінрозслідування

Вбивство журналіста в Словаччині: ЄК проведе фінрозслідування Фото: Гюнтер Етінгер (flickr.com european_parliament)

Єврокомісія за кілька тижнів матиме дані про фінансові потоки і можливі зловживання у Словаччині

Європейська комісія проведе фінансове розслідування щодо можливого незаконного використання субсидій з бюджету Європейського союзу (ЄС) у Словаччині після убивства журналіста Яна Кучака. Про це сказав єврокомісар з питань бюджету ЄС Гюнтер Етінгер, передає Die Welt.

Словацький журналіст Ян Кучак писав про можливі зловживання у Словаччині із субсидіями Євросоюзу. Зокрема йдеться про гроші фондів ЄС, які були призначені для сільського господарства в східній Словаччині. Минулого тижня було застрелено Яна та його дівчину.

"У ЄС завжди є підозра в зловживаннях і шахрайстві - не тільки в Східній Європі. У таких випадках наш орган по боротьбі з корупцією може передавати свої висновки національним органам влади, таким як прокуратурі. У разі обґрунтованої початкової підозри орган може також ініціювати процедуру самостійно", - зазначив Етінгер

За його словами, Єврокомісія наразі уважно розглядатиме цю справу і вже "за кілька тижнів буде ясність про фінансові потоки і можливі зловживання".

"Я думаю, що в цьому випадку прямі або непрямі платежі фермерам або сільськогосподарським компаніям в нашому європейському бюджеті були використані в злочинних цілях. Якщо це так, ми, звичайно, будемо тісно співпрацювати з національною владою", - сказав Етінгер.

Він також додав, що Європа виступає за захист свободи слова та рішуче засуджує вбивство журналіста.

Нагадаємо, у Словаччині вбили журналіста відділення німецького-швейцарського видавництва Axel Springer Яна Кучака. Уряд Словаччини оголосив нагороду в 1 млн євро за інформацію, яка допоможе в розслідуванні вбивства журналіста.

У четвер, 1 березня, у Словаччині поліція повідомила, що провела кілька рейдів і затримала одну людину у зв'язку зі вбивством журналіста Яна Кучака і його дівчини.