ua en ru

У.Чавес погрозив націоналізувати банки, які не хочуть давати кредити малозабезпеченим громадянам.

Президент Венесуели Уго Чавес 29 листопада погрозив націоналізацією комерційним банкам, які не хочуть давати кредити малозабезпеченим громадянам і неохоче бере участь в розвитку країни, передає Reuters. У.Чавес заявив, що банки створені не для збагачення обмеженого кола громадян, а в ім'я процвітання всієї країни.

Звертаючись до "всіх приватних банків країни", він поставив риторичне питання: "Ви хочете, щоб я націоналізував банки? У мене з цим немає проблем, тому що банки не хочуть кредитувати бідних, вони не відповідають, не хочуть відповідати своєму призначенню".

У.Чавес, який дотримується соціалістичних поглядів з 2007 р., провів націоналізацію цілих галузей економіки, захопивши найбільші телефонні і енергетичні компанії.

Досі У.Чавес загрожував націоналузувати підрозділи іспанських банків - якщо король Іспанії Хуан Карлос не вибачиться перед ним за те, що в листопаді 2007 р. на регіональному саміті велів йому замовкнути у відповідь на випади проти колишнього іспанського прем'єра.

Поки Венесуела провела націоналізацію тільки одного іноземного банку - Banco de Venezuela, який є підрозділом іспанського гіганта Banco Santander. У липні він був проданий за 1,05 млрд дол.