ua en ru

У рубля є всі шанси стати світовою резервною валютою, - Медведєв

У російського рубля є всі шанси стати новою світовою резервною валютою, вважає прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв. З відповідною заявою він виступив сьогодні в Ялті перед учасниками міжнародного інвестиційного форуму країн СНД. Розмірковуючи про світову валютну систему, Медведєв вказав, що вона продемонструвала свою нестабільність. "Світ зіткнувся з тим, що ні одна резервна валюта не може претендувати на свою винятковість", - підкреслив він, навівши як приклад нестабільність долара під час кризи 2008-2009 рр. і нинішню кризу єврозони.

На думку Медведєва, існуюча система потребує додаткових опор у вигляді нових резервних валют. "Я вважаю, у рубля в цьому сенсі є всі шанси стати такою валютою", - заявив російський прем'єр, додавши, що зараз Росія просуває цей проект не поодинці, а з партнерами по Єдиному економічному простору.

Медведєв також згадав, що однією з найперспективніших майбутніх резервних валют є китайський юань. "Поки наші китайські друзі не прийняли рішення про запровадження конвертованості, але як тільки вони це зроблять, можете не сумніватися, всі присутні й відсутні держави будуть номінувати свої резерви вже в юанях", - сказав він, додавши, що це вже "вимога життя".

Читайте також: Якщо Україна не хоче розраховуватися в рублях, то їй скоро доведеться платити юанями, - Медведєв