ua en ru

У.Чавес: PDVSA погодилася продати російській стороні частки в чотирьох НПЗ Ruhr Oil у ФРН

Венесуельська нафтова корпорація Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) погодилася продати російським покупцям частки в чотирьох нафтопереробних заводах (НПЗ) Ruhr Oil у Німеччині, якими вона на паритетній основі володіла спільно з британською нафтогазовою компанією BP. Про це повідомив сьогодні Президент Венесуели Уго Чавес під час поїздки до Москви. Про додаткові деталі інформації поки немає, передає РБК з посиланням на Reuters.
На початку квітня ц.р. повідомлялося, що, за неофіційними даними, частки в чотирьох НПЗ в Німеччині хоче купити у Венесуели ВАТ "Роснефть". Тоді ж з'явилася інформація про те, що, за неофіційною інформацією, BP і "Роснефть" вже почали попередні переговори по Ruhr Oil.
Відзначимо, що компанії Ruhr Oil належить чотири НПЗ у Німеччині загальною потужністю 1 млн бар. на добу. З них потужності близько 250 тис. бар. на добу належать PDVSA через частки в заводах Gelsenkirchen, Miro, Bayern Oil і Schwedt. Венесуела раніше вже подумувала про продаж своєї частки в активах. У 2003 р. бажання придбати частку Венесуели висловила "Альфа-груп", однак угода не відбулася. Переговори ВАТ "Лукойл" із PDVSA також не принесли результатів.
ВАТ "Роснафта" - найбільша в Росії компанія за обсягами видобутку нафти. У структуру цієї вертикально-інтегрованої нафтової компанії входить 17 видобувних, 13 переробних, 8 сервісних і понад 40 збутових підприємств. Мережа АЗС "Роснефті" на початку 2010 р. налічувала близько 1 тис. 700 станцій. На перше місце з видобутку нафти серед російський компаній "Роснефть" вийшла в 2007 р., обігнавши "Лукойл" і добувши понад 100 млн т "чорного золота". Таких успіхів компанія домоглася після того, як скупила основні профільні активи збанкрутілих НК "Юкос". Компанія володіє сімома заводами в країні, загальна виробнича потужність яких становить 1 млн бар. на добу.