ua en ru

У.Чавес відмовився приймати посла США в Каракасі Л.Палмера

Президент Венесуели Уго Чавес відмовився приймати американського дипломата Ларрі Палмера як посла США в Каракасі і попросив Президента Сполучених Штатів Барака Обаму призначити на цю посаду іншу людину, передає РБК з посиланням Associated Press.
Негативне відношення У.Чавеса до Л.Палмеру пов'язане з різкими висллюваннями останнього на адресу Збройних сил Венесуели і звинуваченнями уряду країни в зв'язках з бойовиками Революційних збройних сил Колумбії (FARC). За словами Л.Палмера, на території Венесуели розташовані табори підготовки бойовиків, і ця обставина ігнорується Венесуелою.
У.Чавес відкинув всі обвинувачення. Президент Венесуели звернувся до Б.Обами з висловом: "Як Ви очікуєте, я прийму цього джентльмена як посла? Він дискваліфікував себе, він не може стати послом".
Американський уряд довгий час був критично настроєний по відношенню до У.Чавесу, але посли США в Каракасі рідко виказували таку яскраво виражену негативну позицію публічно. Проте, кандидатура Л.Палмера має бути схвалена або знехтувана сенатом, тому це питання буде піднято 7 вересня після повернення сенаторів з відпустки.
22 липня ц.р. Венесуела розірвала дипломатичні відносини з Колумбією через звинувачень з боку Боготи в тому, що на території Венесуели знаходяться підрозділи повстанців, що ховаються від влади Колумбії. За словами У.Чавеса, колумбійська влада тим самим могла спровокувати війну між латиноамериканськими державами. 31 липня У.Чавес направив війська до кордону з Колумбією "для відбиття можливої агресії".