ua en ru

У.Чавес оголосив про готовність "перезавантажити" стосунки з Колумбією

Президент Венесуели Уго Чавес оголосив про готовність "перезавантажити" стосунки з сусідньою Колумбією, зіпсовані за час Президентства в Колумбії Альваро Урібе. Виступаючи в прямому ефірі на венесуельському державному телебаченні, У.Чавес заявив, що хотів би відновити дипломатичні стосунки з Колумбією, передає "Сіньхуа".
Лідер Венесуели запропонував провести зустріч тет-а-тет з новим колумбійським президентом Хуаном Мануелем Сантосом, щоб чесно і відверто обговорити дипломатичну кризу у відносинах між двома країнами.
У.Чавес розпорядився припинити дипломатичні стосунки з Колумбією 22 липня ц.р. у відповідь на звинувачення останньою в тому, що Венесуела дає притулок на своїй території бойовикам колумбійського партизанського руху FARC.
Напередодні Х.М.Сантос, що займав посаду міністра оборони в кабінеті екс-президента А.Урібе, вступив на посаду голови держави. На інавгурацію нового Президента Колумбії приїхав міністр закордонних справ Венесуели Ніколас Мадуро, що тлумачиться як знак майбутнього примирення між Каракасом і Боготою.
Негайно після інавгурації Х.М.Сантос виступив за налагодження стосунків з Венесуелою: "Я віддаю перевагу щирому і прямому діалогу з Венесуелою і сподіваюся, що він почнеться якнайскоріше".