ua en ru

У. Чавес готовий відмовитися від надзвичайних повноважень, наданих йому парламентом

Президент Венесуели Уго Чавес заявив, що може відмовитися від наданих йому парламентом країни надзвичайних повноважень до 1 травня цього року - на рік раніше запланованого терміну, передає РБК з посиланням на Reuters. За словами венесуельського лідера, він готовий ухвалити таке рішення, якщо наслідки повеней буде подолано достатньо швидко.

Звертаючись до парламенту, У.Чавес також відзначив, що США та інші країни демонізують його, називаючи диктатором, а це, на його думку, не відповідає дійсності. "Розпочато цілу кампанію, щоб зробити з мене диявола. Але виконання закону хіба означає диктатуру?",- заявив венесуельський лідер, кажучи про надання йому надзвичайних прав.

Нагадаємо, в середині грудня парламент Венесуели надав У.Чавесові надзвичайні повноваження для подолання наслідків повеней. Надання главі держави надзвичайних прав дає йому можливість застосовувати їх у різних царинах, таких як будівництво житла, землекористування, банківська сфера та безпека. При цьому надзвичайні повноваження венесуельський лідер отримав терміном на півтора року (до середини 2012 р.), тимчасом як спочатку він повідомляв парламентові, що хотів би мати їх протягом року.

Намір У.Чавеса отримати надзвичайні права викликав невдоволення опозиції, яка звинуватила його в тому, що за рахунок трагедії він "намагається виграти час, аби обмежити законодавчу владу Національної асамблеї та зміцнити владу як диктатор". За заявами опозиційних ЗМІ, приватні банки та власники нерухомості готуються до чергової хвилі націоналізації У.Чавеса, який дедалі радикальніше провадить політику "соціалізму XXI століття".

Нагадаємо також, що у Венесуелі внаслідок стихії загинуло, щонайменше, 40 людей. Понад 140 тис. залишилися без даху над головою. Зливи призвели до повеней і сходження селів у столиці країни Каракасі. Близько 60 осіб наразі перебувають у президентському палаці, який було надано як тимчасовий притулок для потерпілих. За заявою влади, вони залишаться там до закінчення будівництва їхнього нового житла.

Напередодні ми повідомляли також, що президент Уго Чавес має намір дозволити військовим відкривати вогонь по літаках, що перевозять наркотики, якщо пілоти лайнерів відмовляться сідати на території країни.