ua en ru

Туреччина висилає з країни посла Ізраїлю

Туреччина висилає з країни ізраїльського посла і розриває військові стосунки країною-союзником. Такі заходи були прийняті турецькою владою у відповідь на відмову ізраїльської сторони принести вибачення за напад морської піхоти на турецькі судна в нейтральних водах недалеко від сектора Газа більше року тому.
За словами міністра закордонних справ Туреччини Ахмета Давутоглу, посол покине територію країни до 7 вересня ц.р. Він також заявив, що всі військові угоди між двома державами припинені. "Прийшов час Ізраїлю заплатити", - підкреслив Давутоглу.

Також Туреччина заявила про заморожування військових угод між країнами, що означає заборону на використання повітряного простору Туреччині ізраїльськими ВПС, скасування спільних військових маневрів і заморожування операцій з придбання ізраїльської зброї, передає радіостанція "7 канал".
Нагадаємо, 31 травня 2010 р. шість судів "Флотилії свободи" слідували в блокований армією Ізраїлю сектор Газа, аби доставити туди гуманітарну допомогу, що порушувало блокаду. Захід був організований турецькою неурядовою організацією IHH Humanitarian Relief Foundation. У нейтральних водах на корабель-флагман висадилися бійці ізраїльської морської піхоти. На борту судна сталися зіткнення, в результаті яких дев'ять чоловік із складу команди і пасажирів корабля було вбито. Декілька ізраїльських морських піхотинців отримали поранення. Флотилія була арештована ізраїльськими військовими і відконвойована в ізраїльський порт.
Керівництво Ізраїлю тоді засудили багато країн світу, а також ООН. Президент Туреччини Абдулла Гюль заявив, що відношення між двома країнами "змінюється раз і назавжди". У свою чергу, ізраїльська сторона пізніше обнародувала дані свого розслідування вказаного випадку, заявивши, що військові цієї країни діяли відповідно до норм міжнародного права.