ua en ru

Туреччина визнала легітимність Перехідної національної ради Лівії

Туреччина визнала повстанську Перехідну національну раду офіційним представником лівійського народу. Про це повідомляє BBC.

У своєму виступі в місті Бенгазі на сході Лівії, яке є оплотом повстанців, міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що настав час лівійському лідерові полковнику Муаммару Каддафі піти зі свого поста. За його словами, Лівія не повинна бути розділена.

Туреччина обіцяє виділити на допомогу повстанцям 200 млн дол. на додаток до 100 млн дол., про які було оголошено в червні.

Тим часом, рада повстанців відкинула ініціативу Африканського союзу спонсорувати переговори між ними і урядом без прямої участі в них полковника Каддафі.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники Каддафі, і схід, контрольований бунтівниками. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.