ua en ru

Туреччина зажадала вибачень від Ізраїлю за "державний тероризм"

Прем'єр-міністр Туреччини зажадав від Ізраїлю офіційних вибачень за "державний тероризм", повідомляє РБК з посиланням на Associated Press. Глава турецького уряду Реджеп Тайіп Ердоган мав на увазі рейд збройних сил Ізраїлю на "Флотилію миру", яка прямувала з гуманітарною допомогою в Сектор Газа, що знаходиться в морській блокаді.
"Ізраїльське уряд зобов'язаний вибачитися і виплатити компенсації за державний тероризм у Середземному морі", - заявив Р.Т. Ердоган. Прем'єр зробив цю заяву на зустрічі з членами свого кабінету.
Відносини Анкари і Тель-Авіва значно погіршилися після військових дій армії Ізраїлю в Секторі і, надалі, його блокади. Інцидент з "Флотилією миру" тільки збільшив кризу у відносинах двох держав.
Нагадаємо, 31 травня 2010 р. військово-морські сили Ізраїлю взяли штурмом 6 кораблів "Флотилії свободи", які також везли допомогу до Гази. Тоді були вбиті 9 правозахисників, турок за національністю. Інцидент з "Флотилією свободи" викликав широкий суспільний резонанс, ряд країн засудили ізраїльські дії, ООН вимагала зняти блокаду з сектора Газа. Після цього Тель-Авів пом'якшив умови блокади, однак порядок відправлення гуманітарної допомоги в регіон залишився колишнім.