ua en ru

Туреччина і Чехія схвалили ракетний удар по Сирії, Білорусь - засудила

Туреччина і Чехія схвалили ракетний удар по Сирії, Білорусь - засудила Фото: ракетний удар по Сирії (defenceimagery.mod.uk)

Низка країн відреагували на авіаудари коаліції в Сирії

Туреччина "вітає" проведену західною коаліцією атаку по території Сирії і розглядає її як відповідь на застосування хімічної зброї офіційним Дамаском проти мирного населення. Про це йдеться в заяві МЗС Туреччини, яку наводить Daily Sabah.

"Дії коаліції проходили в умовах нападу режиму проти жителів Думи, проти всього людства. Ми вітаємо удари, які тепер на совісті Дамаска", - йдеться в заяві МЗС.

У турецькому зовнішньополітичному відомстві вважають, що удар західної коаліції допоможе запобігти подальшому можливому застосуванню хімічної зброї в будь-яких регіонах.

Із підтримкою військової операції США, Франції і Великобританії в Сирії виступила і Чехія.

"Чехія в останні кілька днів рішуче засуджувала варварський напад на цивільне населення в Думі і закликала до негайного і незалежного розслідування. Сьогоднішнє військове втручання сприймається як ясне послання будь-кому, хто вирішить продовжувати (здійснення) хімічних атак у Сирії", - заявило МЗС Чехії в Twitter.

Водночас Білорусь засудила нанесення ударів по Сирії, яке, як переконані в Мінську, загрожує неконтрольованою ескалацією ситуації, що може привести до міждержавного військового конфлікту.

"Республіка Білорусь рішуче засуджує удари, нанесені по території Сирійської Арабської Республіки 14 квітня 2018 року", - наголошується в заяві МЗС Білорусі.

У Мінську заявили, що "ситуація в Сирії фактично перетворюється в міждержавний збройний конфлікт, який загрожує подальшою неконтрольованою ескалацією, що виходить за рамки регіону".

МЗС Білорусі закликало всі залучені сторони "негайно припинити застосування військової сили проти інших держав і шукати шляхи врегулювання конфліктів мирним шляхом за столом переговорів".

Нагадаємо, раніше НАТО висловило підтримку діям США та союзників у Сирії.