ua en ru

Турчинов: Захід повинен тверезо оцінювати ризики співпраці з Росією у питаннях Сирії

Турчинов: Захід повинен тверезо оцінювати ризики співпраці з Росією у питаннях Сирії Фото: Олександр Турчинов

Турчинов впевнений, що в якості плати за співпрацю Росія вимагатиме нову Ялтинську конференцію

Захід повинен тверезо оцінювати ризики співпраці з Росією у питаннях Сирії і чітко визначити межі цієї співпраці. Про це в своїй статті для The Washington Post написав секретар Ради безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов, передає прес-служба відомства.

"Ісламістський тероризм є головною загрозою, спроможною спричиняти смерть і страждання у величезних масштабах. Його необхідно розглядати як найбільш пріоритетне питання. Разом з тим, реальними довгостроковими загрозами мирному і ліберальному світовому порядку залишаються російський тероризм та прагнення Кремля отримати нову сферу впливу шляхом систематичної дестабілізації сусідніх територій, не лише в Україні, а й на Кавказі, у Прибалтиці, Польщі і на Балканах. Цивілізований світ повинен побороти тероризм не вибірково, а в усіх його формах та по всіх фронтах", - вважає Турчинов.

На його думку, ніщо не завадить Росії здійснювати спроби отримання вигоди з війни у Сирії.

"Росія вже посилалася на широкий альянс проти Гітлера як на прецедент для боротьби з "Ісламською державою". Не слід сумніватися в тому, що в якості плати за співпрацю Росія вимагатиме і нову Ялтинську конференцію. У своєму нещодавньому виступі в ООН Путін похвалив післявоєнну угоду, що розпочала розкол Європи завдяки визнанню територіальних придбань Сталіна, отриманих в рамках нацистсько-радянського пакту. Місто Ялта розташоване в окупованому Росією Криму, і є ніби гірким нагадуванням того, що минуле все ще живе з нами. Зараз для повного завершення чергового історичного витка Путіну потрібно, аби Захід зняв санкції та прийняв захоплення ним українських територій", - констатував секретар РНБО.

При цьому Турчинов упевнений, що поки "Кремль робить вигляд, що бореться з тероризмом в Сирії, сама Росія заслуговує звання держави-спонсора тероризму".

Нагадаємо, раніше Турчинов заявив, що Російська Федерація використовує локальні конфлікти для підготовки до реальної війни в майбутньому.