ua en ru

Турчинов ввів в дію рішення РНБО про забезпечення енергетичної безпеки у зв'язку з ситуацією щодо постачання газу

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 28 квітня 2014 р.

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 28 квітня 2014 р. "Про стан забезпечення енергетичної безпеки у зв'язку з ситуацією щодо постачання природного газу в Україну". Про це йдеться в указі Президента України № 448/2014 від 1 травня 2014 р.

Рішення РНБО доручає Кабінету міністрів України до 20 червня 2014 р. затвердити фінансові плани на 2014 р. державних підприємств, що є суб'єктами природних монополій, та державних підприємств, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 млн грн та прогнозний баланс надходження та розподілу природного газу в Україні на 2014 р.; впровадити дієвих механізмів стабілізації фінансово-економічного стану НАК "Нафтогаз України"; та створити систему забезпечення ощадливого та раціонального використання енергоносіїв усіма категоріями споживачів.

Також уряд має забезпечити актуалізацію положень Енергетичної стратегії України на період до 2030 р. з метою забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України щодо розвитку відновлювальних джерел енергії, а також з урахуванням загроз енергетичній безпеці, пов'язаних із тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя внаслідок збройної агресії Російської Федерації; здійснити аналіз стану виконання державними енергетичними компаніями зобов'язань перед іноземними партнерами та вжиття в разі необхідності заходів досудового врегулювання спорів; та оновити показники оцінки рівня енергетичної безпеки та їх критичних значень з урахуванням сучасних загроз і ризиків у сфері енергетичної безпеки.

Також Кабмін повинен опрацювати питання щодо переходу на облік природного газу, що споживається населенням, за якісними показниками природного газу та введення попередньої оплати за споживання природного газу.

Крім того, РНБО своїм рішенням доручає Міністерству енергетики та вугільної промисловості України разом із НАК "Нафтогаз України" невідкладно організувати повідомлення російської сторони щодо вимоги продовження поставок у 2014 р. російського природного газу для "Нафтогаз України" за ціною, яка діяла у лютому-березні поточного року, та в разі неприйняття російською стороною таких вимог у місячний строк із моменту повідомлення забезпечити подання в установленому порядку відповідного позову до міжнародного комерційного арбітражу.

Також, згідно з рішенням, Державна фінансова інспекція України повинна провести у місячний строк перевірку ефективності використання Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України бюджетних коштів на реалізацію національного проекту "LNG Україна" - створення інфраструктури постачання скрапленого газу в Україну".

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.