ua en ru

Турчинов просить голів ПА ОБСЕ та ПАРЄ сприяти поверненню в Україну Савченко та інших утримуваних в РФ українців

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов звернувся з листами до президента Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Ілкки Канерва та президента Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер з проханням сприяти поверненню в Україну незаконно захоплених українських громадян, які утримуються під вартою на території Російської Федерації.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов звернувся з листами до президента Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Ілкки Канерва та президента Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер з проханням сприяти поверненню в Україну незаконно захоплених українських громадян, які утримуються під вартою на території Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба українського парламенту.

Як повідомляють у прес-службі, у листах Турчинов, зокрема, звертає увагу очільників ПА ОБСЄ та ПАРЄ на "ситуацію щодо систематичного незаконного захоплення українських громадян та їхнього насильницького утримання під вартою на території Російської Федерації".

Найбільш кричущим випадком спікер Ради вважає викрадання 19 червня 2014 р. озброєними терористами самопроголошеної "Луганської народної республіки" військового пілота Надії Савченко та вивезення її до Росії, де вона зараз утримується під арештом.

"Українського військовослужбовця безпідставно звинувачують у вбивстві російських журналістів, які загинули поблизу Луганська. Це викрадення є ще одним доказом тісного співробітництва між Росією та терористичними організаціями, які діють у східних регіонах нашої держави", - заявив Турчинов.

У цьому контексті спікер Верховної Ради також звертає увагу на випадок із захопленням громадян України О. Сенцова, О. Чернія, Г. Афанасьєва та О. Кольченка, яких було арештовано у травні 2014 р. російськими спецслужбами на території незаконно окупованої АР Крим та перевезено до Лефортовського слідчого ізолятора у Москві.

"Розцінюємо викрадення зазначених осіб як грубе порушення міжнародного права та основоположних принципів ОБСЄ. Такі дії Російської Федерації мають отримати належну оцінку та реакцію з боку світової спільноти", - заявляє Турчинов.