ua en ru

Турчинов пропонує Раді скасувати закон про амністію учасників подій на Донбасі

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов пропонує Верховній Раді скасувати своє рішення від 16 вересня 2014 р. про прийняття в цілому законопроекту "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей".

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов пропонує Верховній Раді скасувати своє рішення від 16 вересня 2014 р. про прийняття в цілому законопроекту "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей". Відповідний проект постанови № 5082-П1 Турчинов зареєстрував сьогодні у парламенті.

Нагадаємо, 16 вересня 2014 р. народні депутати підтримали законопроект № 5082 "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей". За відповідне рішення проголосували більше 287 нардепів.

Проте цей закон так і не був підписаний ані головою Верховної Ради, ані Президентом України Петром Порошенком, а тому не вступив у дію.

Відповідно до закону, від кримінальної відповідальності звільняються особи, які в період з 22 лютого 2014 р. по теперішній час на території Донецької та Луганської областей, на якій проводилася антитерористична операція, вчинили діяння, що містять ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України, і які під час вчинення зазначених діянь:

1) були учасниками збройних формувань або особами, задіяними в діяльності таких формувань;

2) брали участь у діяльності самопроголошених органів у Донецькій, Луганській областях або протидіяли проведенню антитерористичної операції.

Проти таких осіб повинні бути закрити відповідні кримінальні провадження, і вони мають бути звільнити від адміністративної відповідальності, а також звільнені від покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк.