ua en ru

Опозиція може висунути єдиного кандидата в Президенти в першому турі, - Турчинов

Якщо вибори Президента України будуть відбуватися в один тур, опозиція висуне єдиного кандидата вже у першому турі. Про це заявив перший заступник голови фракції ВО "Батьківщина" Олександр Турчинов в ефірі програми "Шустер LIVE" на телеканалі "Інтер".

Якщо вибори Президента України будуть відбуватися в один тур, опозиція висуне єдиного кандидата вже у першому турі. Про це заявив перший заступник голови фракції ВО "Батьківщина" Олександр Турчинов (на фото) в ефірі програми "Шустер LIVE" на телеканалі "Інтер".

"Єдиний кандидат буде. І таке рішення прийняла опозиція - я можу показати документ, який підписаний усіма трьома керівниками фракцій: Яценюком, Кличком, Тягнибоком. У цьому документі чітко сказано, що для перемоги над цим режимом, важливо для нас єдинство опозиції, і кандидат від опозиції буде у другому турі. Обов'язково це буде єдиний кандидат. Більше того, для забезпечення його перемоги відбудеться тотальна мобілізація власних ресурсів всіх політичних сил", - заявив Турчинов.

У той же час, за словами Турчинова, якщо влада напередодні виборів більшістю у верховній Раді прийме зміни до законодавства, згідно з якими вибори Президента будуть відбуватися в один тур, опозиція може висунути єдиного кандидата в Президенти вже у першому турі.

"В цьому випадку - це також прийнято і підписано - єдиний кандидат буде висунутий ще у першому турі. Тобто, це вже прийняте рішення, і я вважаю, що воно правильне", - заявив Турчинов.

В той же час народний депутат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко заявив, що опозиційним партіям буде складно переконати своїх виборців голосувати за єдиного кандидата від опозиції у першому турі виборів Президента України.

"Треба розуміти, і що виборці - це не кріпаки і не власність партії. Ідеології - це не політтехнологічні міфи, це - реальні речі, які спонукають людей вступати в ці партії і голосувати за ці партії. Тому я думаю, що доволі важко буде пояснити ідеологічному виборцю, наприклад, "Удару", який є лібералом, одразу ж в першому турі голосувати за націоналіста Олега Тягнибока. І буде дуже важко пояснили виборцю "Свободи", який є націоналістом, в першому турі одразу голосувати за ліберального Віталія Кличка. Але в другому турі, той кандидат, який пройде в другий тур від опозиції, він матиме абсолютну легітимність. І тоді вже незалежно від ідеологічної різниці, незалежно від партійності, люди зрозуміють, що потрібно підтримати саме цього кандидата", - заявив Іллєнко.