ua en ru

Яценюк вимагає заборонити місцевим властям будь непрофільні витрати

Яценюк вимагає заборонити місцевим властям будь непрофільні витрати Фото: Арсеній Яценюк

Прем'єр закликав визначити основні видаткові статті місцевих бюджетів

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає заборонити місцевим властям будь непрофільні витрати. Про це він заявив під час колегії Міністерства фінансів України, передає прес-служба Кабміну.

Він підкреслив необхідність під керівництвом міністра фінансів Наталії Яресько "терміново зібрати всі фінансові служби областей і чітко їм запропонувати основні витратні статті, які мають профінансувати місцевий бюджет при внесенні змін до бюджетів відповідних рівнів".

"Заборонити будь-які непрофільні витрати, які не йдуть на людину, йдуть на чиновників чи корумпований тендер", - заявив Яценюк.

Глава Кабміну також підкреслив, що ставить вимогу публікувати всю інформацію, куди і які суми прямували з місцевих бюджетів: "Ми публікуємо всю інформацію про фінансової звітності центрального бюджету. Те ж саме повинні зробити місцеві бюджети... Кожна людина в країні повинен знати, куди йде 12 мільярдів гривень додаткового бюджетного ресурсу, який передала центральна влада", - додав він.

Він окремо відзначив необхідність "залишити ще й резерв місцевих бюджетів".

Яценюк назвав неприйнятною ситуацію, коли органи місцевого самоврядування відмовляються від отримання доходів із прибуткових видів бізнесу і передачі цих доходів на соціальні, медичні, освітні потреби суспільства.

"У Києві вже не обкладають комерційну нерухомість. Комерційна нерухомість - це та, де люди заробляють гроші. Це не йде ні в які рамки", - заявив він.

Нагадаємо, Яценюк також запропонував розділити витрати на дотаційні регіони між центральним і обласним бюджетами.