ua en ru

Яценюк закликав Порошенка або дати уряду можливість працювати, або запропонувати альтернативу

Перед країною зараз три сценарії: переформатований нинішній уряд, новий Кабмін або дострокові вибори. Про це в інтерв'ю Financial Times заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Так, він заявив про постійні атаки з боку провладної коаліції, до якої входять 136 депутатів з фракції президента, сказавши, що "незручно отримувати удари у спину".

Парламент, зазначив він, не підтримав 60% урядових законопроектів. Яценюк зауважив, що був вимушений "просити, благати, атакувати парламент" для отримання підтримки урядових законопроектів. Один лише законопроект щодо приватизації він представляв 15 разів.

"Якщо президент не хоче працювати зі мною і якщо його фракція категорично проти цього уряду і цього прем'єра... При всій повазі прошу взяти на себе відповідальність, сформувати уряд, представити програму нового уряду українському народу і сформувати нову коаліцію", - сказав Арсеній Яценюк.

"Я абсолютно відкритий для будь-якого обговорення. Але... будь-який уряд має отримати підтримку парламенту", - сказав він.

За словами Яценюка, політична невизначеність наражає на ризик зриву міжнародної фінансової підтримки України на тлі спроб Росії дестабілізувати країну і повернути її у сферу впливу Москви.

Як зазначалось, МВФ відклав виділення чергового траншу в розмірі 17,5 млрд дол., поки не стане зрозуміло, що уряд може продовжувати структурні реформи. У ЗМІ зазначалось, що без підтримки з боку МВФ фінансових резервів України вистачить лише на 6-8 місяців.