ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent впали з початку дня більш ніж на 1 дол

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні продовжують знижуватися і втратили з початку торгів більше 1 дол. Станом на 11:00 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 111,20 (-1,05) при діапазоні котирувань 111,05-112,07;
- Light, Sweet Crude Oil (червень) - 94,90 (-1,23) при діапазоні котирувань 94,73-95,83.

Котирування Light Sweet сьогодні вперше з середини грудня 2011 р. просіли нижче за відмітку 95 дол./бар. Зниження цін на нафтові ф'ючерси викликане недавньою заявою міністра нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі на підтримку низьких світових цін на нафту, яке він зробив напередодні в Аделаїді, де проходить щорічна конференція представників нафтової галузі Австралії.

На думку саудівського міністра, для глобальної економіки було б краще, якби ціна нафти Brent ще декілька знизилася і встановилася в районі відмітки 100 дол./бар. Як відзначив Алі аль-Наїмі, поставки нафти на світовий ринок в даний час перевищують її споживання приблизно на 1,3-1,5 млн бар./день. Це сприяє формуванню складських запасів нафти, які в даний час відповідають 58 дням її споживання. Проте запаси нафти в світі мають бути вище існуючого рівня, щоб задовольнити попит на "чорне золото", який істотно зросте в III і IV кварталах 2012 р. При цьому сезонний пік споживання нафти в світі припаде на липень, вважає міністр нафти Саудівської Аравії.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами сьогодні також багато в чому обумовлена обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня помітно підріс проти євро і інших валют. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні підвищився на 0,25% і зараз тримається вище за відмітку 80,5 пункту, забезпечуючи непривабливі умови для спекулятивних покупок нафти і інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США.

Долар сьогодні дорожчає через побоювання посилення боргової кризи в країнах єврозони, що негативно відбивається на економіці Європи. В той же час Центральний банк Китаю сьогодні знизив обов'язкові вимоги щодо обсягу банківських резервів з 20,5% до 20,0%. Зниження обсягу обов'язкових резервів дозволить банкам активніше видавати кредити і стимулювати зростання національної економіки.

Відзначимо, з початку поточного місяця ціна нафти WTI впала на 8,3%, а ціна нафти Brent - на 6,0%. Зокрема за підсумками торгів 11 травня офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) опустилася до мінімуму майже за п'ять місяців, встановившись трохи вище за відмітку 96 дол./бар., а ціна нафти Brent відновила свій тримісячний мінімум, встановившись нижче 112,3 дол./бар.