ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються. Станом на 10:45 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (квітень) - 117,72 (-0,46) при діапазоні котирувань 117,58-118,40;
- Light, Sweet Crude Oil (березень) - 101,09 (-0,71) при діапазоні котирувань 101,07-101,95.

Негативна динаміка в цінах по операціях викликана технічними продажами нафтових ф'ючерсів, які напередодні помітно подорожчали через очікуване скорочення поставок нафти з Близького Сходу, а також через зниження в США запасів сирої нафти і важких дистилятів.

За підсумками торгів 15 лютого ціни на нафтові ф'ючерси виросли за день в середньому на 1,2%. При цьому офіційна ціна нафти Brent вперше за вісім місяців встановилася вище за відмітку 118,9 дол./бар., а її котирування ледь не досягли значення 120 дол./бар. Ціна нафти WTI (Light Sweet) напередодні досягла максимуму за шість тижнів, встановившись вище 101 дол./бар., а її котирування перевищили відмітку 102,5 дол./бар.

Очікування скорочення поставок нафти з регіону Близького Сходу знівелювали після того, як Міністерство нафтової промисловості Ірану напередодні спростувало інформацію про припинення експорту нафти в шість країн Євросоюзу. При цьому Єврокомісія також не підтвердила факт зупинки поставок нафти з Ірану.

Тоді як в США за підсумками звітного тижня, що завершився 10 лютого, комерційні запаси сирої нафти знизилися приблизно на 200 тис. бар., на терміналі Кушинг в Оклахомі запаси сирої нафти, призначені для виконання операцій з ф'ючерсами Light Sweet на NYMEX, збільшилися майже на 2 млн бар. При цьому запаси нафти на терміналі Кушинг досягли максимального рівня з початку вересня 2011 р. - 32,480 млн барр., що викликало певні неспокої щодо формування надлишку пропозиції нафти на внутрішньому ринку США.

На міжнародному валютному ринку FOREX долар сьогодні росте проти євро та інших валют, що додатково забезпечує умови для закриття довгих позицій по нафтових ф'ючерсах. Індекс долара для шести провідних світових валют зараз тримається вищим за відмітку 79,8 пункту, підвищившись спочатку торгів на 0,3%. Тим часом єдина європейська валюта сьогодні вранці вперше за три тижні ненадовго просіла нижче за відмітку 1,3 дол./євро.

В Азії і в Європі провідні фондові індекси сьогодні знижуються, що також не сприяє покупкам нафти. Тиск на глобальні ринки продовжує надавати невизначеність відносно термінів надання другого пакету фінансової допомоги Греції. Переговори міністрів фінансів ЄС з цього питання тимчасово відкладені і поновляться 20 лютого.

Відзначимо, ціна нафтового "кошика" ОПЕК відновила максимум за дев'ять з половиною місяців, встановившись вище 117,9 дол./бар.