ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть. Станом на 9:40 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (травень) - 124,45 (+0,33) при діапазоні котирувань 124,11-124,70;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 106,46 (+0,39) при діапазоні котирувань 106,32-106,86.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає, що викликано технічними покупками нафтових ф'ючерсів при деякому ослабленні позицій долара на міжнародному валютному ринку FOREX. Ціни на нафтові ф'ючерси напередодні помітно знизилися, забезпечивши сьогодні технічну привабливість для покупок нафти. Разом з тим долар з початку дня подешевшав проти євро та інших валют, що додатково створило привабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США. Так, індекс долара для шести провідних світових валют знизився з початку торгів майже на 0,3% і опустився нижче за відмітку 79,4 пункту.

В той же час ціни на нафту на біржах виросли з початку торгів неістотно, а нафтові котирування тримаються у вузькому діапазоні, що свідчить про слабку активність учасників ринку. Зростання нафтових котирувань сьогодні стримують побоювання уповільнення темпів економічного зростання в Китаї і очікування тижневого збільшення в США запасів сирої нафти і важких дистилятів.

Сьогодні о 16:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 16 березня, комерційні запаси сирої нафти в США могли збільшитися на 2,0-2,1 млн бар., а запаси важких дистилятів могли підрости на 1,5-1,6 млн бар. Проте запаси бензинів в США могли за звітний тиждень знизитися на 1,7-1,8 млн бар., прогнозували експерти.

Тим часом опубліковані вчора о 22:30 за київським часом попередні дані аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API) по запасах нафти і нафтопродуктів в США, можливо, зможуть підтримати зростання цін на нафтові ф'ючерси. Так, за оцінкою представників API, комерційні запаси сирої нафти в США знизилися за звітний тиждень на 1,4 млн бар. При цьому запаси бензинів також зменшилися за звітний тиждень на 1,4 млн бар. Проте запаси важких дистилятів, за оцінками представників API, збільшилися за тиждень на 600 тис. бар.

Нагадаємо, напередодні нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку помітно подешевшала, а ціни на нафтові ф'ючерси опустилися до мінімуму за три торгові дні. Так, за підсумками торгів 20 березня 2012 р. вперше після 15 березня ц.р. офіційна ціна нафти Brent встановилася нижче за відмітку 125 дол./бар., а ціна нафти WTI (Light Sweet) - нижче 106 дол./бар. Відзначимо, ціна нафти Middle East Crude на біржі в Токіо сьогодні трохи знизилася, змінившись за день в межах 0,1%.