ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent ростуть, технічно відіграючи своє зниження за попередні два дні

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть, технічно відіграючи своє зниження за попередні два дні. Станом на 10:40 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (травень) - 120,35 (+0,47) при діапазоні котирувань 119,55-120,40;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 101,66 (+0,64) при діапазоні котирувань 100,84-101,65.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає, чому багато в чому сприяють технічні покупки нафтових ф'ючерсів, ціни на яких впали до мінімуму приблизно за вісім тижнів. За перші два дні з початку поточного тижня (9 і 10 квітня) офіційна ціна нафти Brent впала на 2,9%, а офіційна ціна нафти WTI - на 2,2%. Зокрема за підсумками торгів напередодні вперше з середини лютого офіційна ціна нафти Brent встановилася нижче за відмітку 120 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) практично просіла до відмітки 101 дол./бар., забезпечивши сьогодні привабливі умови для відкриття довгих позицій.

Позитивна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами також багато в чому додатково обумовлена обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар помітно знизився проти євро та інших валют, забезпечивши привабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлені у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют знизився з початку дня приблизно на 0,3% і опустився нижче за відмітку 79,7 пункту.

В той же час активнішому зростанню нафтових котирувань сьогодні перешкоджають очікування тижневого збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів у країні. Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, який завершився 6 квітня, комерційні запаси сирої нафти в США могли вирости на 1,8-2,0 млн бар. При цьому запаси бензинів, на думку галузевих фахівців, могли знизитися на 1,2-1,5 млн бар., а запаси важких дистилятів могли підрости на 200-300 тис. бар.

Тим часом, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані вчора о 23:30 за київським часом, запаси сирої нафти в США збільшилися за звітний тиждень істотніше, ніж прогнозувалося напередодні. За оцінкою представників API, комерційні запаси сирої нафти в США виросли за тиждень на 6,6 млн бар. При цьому запаси бензинів збільшилися на 1,2 млн бар., а запаси важких дистилятів знизилися на 480 тис. бар.

Зазначимо, ціна нафтового "кошика" ОПЕК вперше за сім тижнів опустилася нижче 120 дол./бар.