ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent 7 березня ростуть, технічно відіграючи своє падіння напередодні

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть, технічно відіграючи своє падіння напередодні. Станом на 10:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (квітень) - 122,61 (+0,63) при діапазоні котирувань 121,99-122,71;
- Light, Sweet Crude Oil (квітень) - 105,27 (+0,57) при діапазоні котирувань 104,77-105,38.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає через технічні купівелі нафтових ф'ючерсів, ціни на які напередодні впали до найнижчого рівня за два тижні. Позитивна динаміка в цінах по операціях з нафтовими контрактами сьогодні додатково обумовлена обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня трохи знизився проти євро, що полегшило купівлі нафти та інших активів, ціни на які встановлено у валюті США.

Однак ситуація на ринку акцій, де провідні фондові індекси сьогодні знижуються, стримує зростання нафтових котирувань. Глобальні інвестори сумніваються в тому, наскільки успішно буде реалізований план скорочення державного боргу Греції. До кінця дня 8 березня приватні кредитори повинні завершити обмін грецьких облігацій. Якщо обмін пройде успішно, тоді державний борг Греції зменшиться на 100 млрд євро.

Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. Тиск на нафтовий ринок сьогодні роблять очікування істотного збільшення в США комерційних запасів сирої нафти.

За попередніми оцінними даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 2 березня, виросли більш істотно, ніж прогнозували днем раніше галузеві фахівці. Так, за даними API, комерційні запаси сирої нафти збільшилися за тиждень на 4,6 млн бар., що перевищує прогноз галузевих фахівців - 1,9-2,0 млн бар.

В той же час, запаси бензинів у США, за даними API, зменшились за тиждень на 2,3 млн бар., тоді як представники галузі прогнозували скорочення в межах 1,7-1,8 млн бар. При цьому запаси важких дистилятів, за оцінками API, збільшились за тиждень на 924 тис. бар., що нижче прогнозу галузевих фахівців, які очікують збільшення запасів важких дистилятів на 1,5-1,6 млн бар.

Напередодні нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку помітно подешевшала. За підсумками торгів 6 березня 2012 р. вперше з початку другої декади лютого офіційна ціна нафти Brent встановилася нижче 122 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) встановилася нижче 105 дол./бар.