ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet ростуть через зниження курсової вартості долара

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet ростуть. Станом на 15:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (вересень) - 107,60 (+0,43) при діапазоні котирувань 106,60-107,77;
- Light, Sweet Crude Oil (вересень) - 104,85 (+0,15) при діапазоні котирувань 103,87-105,12.

Нафта на біржах дорожчає через технічні покупки нафтових ф'ючерсів, викликані зниженням курсової вартості американського долара. Так, за підсумками торгового дня 26 липня індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) опустився до мінімуму за шість тижнів і склав менше 81,7 пункту. Сьогодні цей індикатор просів нижче за позначку 81,5 пункту, забезпечивши технічно привабливі умови для покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США.

За підсумками торгів 26 липня офіційна ціна нафти Brent оновила свій тритижневий мінімум, а ціна нафти WTI (Light Sweet) оновила мінімум за два тижні. При цьому ціни на нафту знизилися в середньому на 0,6%, що забезпечило скорочення коротких позицій і трохи консолідувало ринок.

Однак, як вважають експерти, ринок нафтових ф'ючерсів і раніше залишається перекупленим і потребує більш глибокої корекції. Нафтові котирування зараз ростуть на малих обсягах по операціях, що викликано збереженням високої спекулятивної премії і перешкоджає більш активним покупкам.

Невисокий попит на нафтові ф'ючерси також фундаментально обумовлений побоюваннями ослаблення глобального попиту на енергоносії. Так, 31 липня будуть опубліковані остаточні дані за липень з ділової активності в Китаї, а також попередні дані по ВВП США за II квартал 2013 р. При цьому аналітики прогнозують, що очікувані показники будуть слабкіше, ніж вони були місяцем раніше.

За період 24 червня - 19 липня офіційна ціна нафти WTI виросла на 14,36 дол./бар. (+15%), а нафта Brent за цей час подорожчала на 7,17 дол./бар. (+7,1%). Інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів ослаб після 19 липня 2013 р. У той день котирування нафти Brent досягли максимуму за три з половиною місяці - 109,18 дол./бар., а котирування нафти WTI досягли максимуму за 16 з половиною місяців - 109,32 дол./бар.